Mumia Yuya adalah Nabi Yusuf as?


Oleh: takusahrisau

 

 

Mukadimah

Penulis sentiasa berpegang kepada prinsip bahawa tidak salah untuk mencari sesuatu kebenaran asalkan tidak menjejaskan akidah sebagai seorang muslim. Sebenarnya penulis benar-benar tertarik dengan satu cabang kajian yang sering dipandang sepi oleh umat Islam iaitu Egyptologi.

Egyptologi adalah kajian yang terperinci merangkumi sejarah, adat, agama, bahasa dan tatacara hidup masyarakat Mesir yang dipercayai telah mendiami lembah sungai Nil sejak 3000 sebelum masihi sehingga abad ke-4 selepas masihi. Di Amerika Syarikat, Egyptologi diklasifikasikan sebagai salah satu cabang kepada bidang Arkeologi.

 

Ahli-ahli Egytologi yang pertama

Ahli ‘Egyptologi’ yang pertama dipercayai adalah Firaun Mesir itu sendiri iaitu Tutmoses IV. Tutmoses IV dikatakan telah memulihkan patung Sphinx yang tersergam di hadapan Sungai Nil.

Manakala ahli Egyptologi Islam yang pertama adalah ahli sufi terkenal, Zun Nun al-Misri. Zun Nun al-Misri diriwayatkan sangat meminati tulisan Hiroglif Mesir dan dikatakan telah memahami sebahagian besar tulisan berkenaan.

Seorang lagi ilmuwan Islam yang pertama digelar ahli Egyptologi adalah Ibnu Washiyya. Ibnu Washiyya dikatakan telah mendahului Jean-François Champollion dalam menafsir tulisan Higrolif sebanyak empat abad. Champollion dikenali pada hari ini sebagai individu pertama yang menafsir tulisan Higrolif susulan terjumpanya batu Rosetta.

Bergitulah besarnya cabang bidang Egytologi ini. Miskipun banyak sudah dibongkar dan dibuat kajian. Namun, masih banyak lagi yang belum terbongkar sepenuh. Antaranya adalah berkenaan persoalan siapakah Firaun yang memusuhi Nabi Musa as. Al-Quran tidak mencatatkan siapakah Firaun tersebut. Bergitu juga dengan Injil dan Taurat.

Walaubagaimanapun, penulis telah tertarik dengan kajian yang dilakukan oleh seorang ahli Egyptologi warga British berkelahiran Mesir, Ahmed Osman. Ahmed Osman secara terperinci telah mendakwa bahawa seorang figura Mesir Purba bernama Yuya adalah Nabi Yusuf yang diceritakan Allah swt dalam al-Quran sebagai seorang menteri kerajaan Mesir Purba.

(Ingin sertai takusahrisau’s blog di Facebook?Klik SINI)

 

Nabi Yusuf as seperti yang diceritakan dalam al-Quran, Taurat dan Injil

Sejak satu abad yang lalu, pencarian tentang siapakah Nabi Yusuf as dalam peradaban Mesir Purba giat dilakukan. Kebanyakkan dilakukan oleh ahli arkeologi daripada Eropah dengan bersandarkan kepada Kitab New Tastement(Injil) dan Old Tastement(Taurat). Namun, kajian tersebut menemui jalan buntu dek kerana hasil penemuan yang tidak menepati dengan apa yang disifatkan dalam kedua-dua kitab suci agama Kristian dan Yahudi.

Dalam kitab tersebut ada menceritakan bagaimana Nabi Yusuf as telah dikhianati oleh adik-beradiknya dengan meletakkan baginda di dalam perigi tua. Adik-beradik baginda juga telah menipu bapanya iaitu Nabi Ya’kub as dengan mendakwa Nabi Yusuf as telah dibaham serigala dengan menunjukkan baju yang dilumur darah haiwan sebagai barang bukti. Nabi Ya’kub as yang mengetahui anak-anaknya telah membohongi bagaimanapun terpaksa redha dan meratapi nasib dirinya. Akibatnya, mata nabi Ya’kub menjadi buta kerana kerap menangisi kehilangan anak kesayanganya itu.

Dalam ketiga-tiga kitab tidak menyalahi fakta asal antara satu sama lain. Ketiga-tiga kitab suci tersebut ada menyatakan bagaimana Nabi Yusuf as akhirnya diselamatkan daripada perigi buta tersebut dan dibawa ke Mesir untuk dijadikan hamba abdi. Nabi Yusuf as kemudian dibeli oleh seorang menteri dan dijagakan bagaikan anak mereka sendiri. Menteri tersebut hanya digelar al-Aziz. Al-Aziz hanyalah panggilan bagi seorang menteri dan bukanlah nama sebenar menteri yang menjaga Nabi Yusuf as. Dalam Injil dan Taurat, nama menteri tersebut telah disebut sebagai Potiphar.

Apabila meningkat dewasa, Nabi Yusuf as telah melalui sebuah dugaan yang maha hebat apabila digoda oleh ibu angkatnya sendiri, Zulaikha. Di dalam Injil mahupun Taurat, nama Zulaikha langsung tidak dinyatakan.

Akibat fitnah daripada Zulaikha, Nabi Yusuf as kemudiannya dihumban dalam penjara. Di dalam penjara, Nabi Yusuf as telah menunjukkan mukjizatnya dengan menafsir mimpi seorang banduan. Kebolehan Nabi Yusuf as telah sampai kepada Firaun yang memerintah Mesir pada waktu itu. Nabi Yusuf as telah dipanggil untuk menafsir mimpi Firaun. Kejayaan menafsir mimpi Firaun dengan tepat akhirnya telah membuatkan baginda diangkat menjadi wazir negara Mesir Purba.

 

Dakwaan Ahmed Osman

Ahmed Osman telah mendakwa Yuya adalah Nabi Yusuf as dengan beberapa bukti yang boleh dikatakan kukuh. Ahmed Osman yang menggunakan tiga sumber rujukan iaitu al-Quran, Injil dan Taurat sebagai dokongan dalam kajian beliau berkenaan dengan Yuya.

Antara dakwaan Ahmed Osman berkenaan Yuya adalah:

 

1.         Tangan Yuyu

Mumia Yuya menurut Osman tidak seperti mumia-mumia yang lain. Tangan mumia Yuya tidak menyilangkan tangan seperti mumia Firaun dan mumia pembesar-pembesar Firaun. Adat menyilang tangan di dada sebenarnya adalah mengikut tatacara Osiris iaitu salah satu dewa besar Mesir Purba. Tangan Mumia Yuya bagaimanapun diletakkan pada bawah dagunya. Adat letak tangan di bawah dagu seperti menyerupai adat resam bangsa Semitik atau bani Israil. Ia memungkinkan bahawa Yuya adalah individu yang bukan berasal daripada Mesir.

 

Bandingkan mumia Yuya(atas) dan mumia Firaun Maneptah. Lihat kedudukan tangan mereka.

 

2.         Yuyu dan janggut

Wajah Yuya menyerupai wajah bangsa Semitik. Ia bersandarkan kepada janggut, dagu dan wajah mumia Yuya yang bujur seperti wajah tipikal bangsa Semitik. Ia ditambah dengan fakta bahawa tiada Firaun dan pembesar Firaun yang menyimpan janggut kecuali Yuya sahaja. Adat menyimpan janggut biasa dilakukan oleh bani Israil pada dahulukala.

Ia bersandarkan kepada tafsir al-Qummi melalui Jaafar al-Sadiq yang berkata bahawa Allah swt telah menganugerahkan kepada moyang kepada bangsa Israil dan Arab(Bangsa Semitik), Nabi Ibrahim as sebanyak sepuluh kebaikan. Lima di kepala dan lima lagi di badannya.

Di kepala:

1. Bercukur misai.
2. Menyimpan janggut
3. Bercukur rambut di kepala
4. Memberus gigi
5. Memutihkan gigi

Di badan:

1. Berkhatan
2. Memotong kuku
3. Membersih badan dengan air bersih
4. Mencukur bulu ari-ari
5. Membersih diri selepas berjimak(mandi hadas besar)

Maka ia jelas sekali menunjukkan anak cucu Nabi Ibrahim perlu mengikut syariat yang diturunkan daripada baginda termasuklah nabi Yusuf as yang merupakan cicit baginda sendiri melalui datuknya, Nabi Ishak as. Melalui penemuan mumia Yuya yang tidak bercukur janggut jelas membukti ia adalah berasal daripada bangsa Semitik dan bukannya seseorang berbangsa Mesir.

 

Lihat janggut mumia Yuya

 

3.         Bapa kepada Firaun

Yuya adalah satu-satunya individu yang digelar ‘Bapa kepada Firaun’. Ia selari dengan apa yang tercatat dalam Injil melalui Genesis 45:8.

“So then, it was not you who sent me here, but God. He made me father to Pharaoh, lord of his entire household and ruler of all Egypt.

 

Mana-mana individu tidak pernah digelar bapa kepada Firaun. Dan gelaran seperti ini adalah kebesaran yang dianugerahkan kepada Yuya sebagai orang kepercayaan Firaun. Ia jelas dinyatakan dalam al-Quran dalam surah Yusuf ayat 54.

Dan raja(Firaun) berkata: “Bawalah Yusuf kepadaku, agar aku memilih dia sebagai orang yang rapat kepadaku.” Maka tatkala raja(Firaun) telah bercakap-cakap dengan dia, dia berkata: “Sesungguhnya kamu (mulai) hari ini menjadi seorang yang berkedudukan tinggi lagi dipercayai pada sisi kami(Firaun dan pembesar-pembesar lain).”

 

Menurut ahli Egyptologi, Yuya digelar Father of Pharoah adalah kerana Yuya merupakan bapa mertua kepada Firaun Amenhotep III melalui perkahwinannya dengan anak perempuan Yuya, Tiye. Tiye adalah salah seorang Isteri Diraja Terhebat(Great Royal Wife) dan dianggap nenek moyang kepada fahaman Monoteisme.

Tiye digelar nenek-moyang kepada fahaman Monoteisme adalah kerana anaknya, Firaun Akhanaten telah melakukan revolusi agama dengan menghapuskan fahaman menyembah banyak tuhan kepada satu tuhan sahaja. (InsyaAllah jika berkesempatan penulis akan menulis berkenaan Firaun Akhanaten pula)

Persoalannya, bagaimana Tiye boleh digelar sedemikian rupa? Amat mustahil Tiye mendapat visi daripada Tuhan kerana tiada nabi daripada gologan wanita melainkan terpengaruh dengan seseorang yang paling rapat dengannya. Dan orang paling rapat dengan Tiye semestinya bapanya sendiri iaitu Yuya.

Kaitan Yuya dengan Tiye dan gelaran “bapa kepada Firaun” amat menyakinkan bahawa Yuya sebenarnya adalah Nabi Yusuf as yang diceritakan dalam tiga kitab suci agama Samawi(agama langit).

Tiye

 

 

 

 

4.        Isteri dan gelaran Nabi Yusuf as

Firaun juga telah menganugerahkan Nabi Yusuf as dengan isteri daripada bangsa Egypt dan nama dalam bahasa Mesir purba. Isteri Nabi Yusuf as telah dinyatakan dalam Taurat melalui Book of Genesis sebagai Asenath. Asenath adalah anak kepada seorang paderi Firaun yang bernama Potipherah.

Sejarahwan Mesir, Manetho telah menulis sejarah negaranya pada abada ketiga sebelum Masihi. Beliau telah menyebut berkenaan Firaun Amenhotep III mempunyai seorang menteri yang digelar Sef. Ia kelihatan seperti nama Josef dalam bahasa Ibrani dan Yusof dalam bahasa Arab. Jika digabungkan dengan Yu(merujuk kepada tuhan bani Israil, Yahweh) dan gelaran Mesir purba kepada Nabi Yusuf as iaitu Sef, ia jelas boleh mengabungkan perkataan:

Y.U.S.E.F.

Telah menjadi kebiasaan kepada adat orang dahulu kala mengabungkan nama sepertimana yang biasa kita dengar iaitu Tutankhamun(hasil gabungan nama gelarannya, Tutan dan nama tuhan sembahannya, Amon), Amenhotep(gabungan tuhan Amen dan nama gelarannya Hotep) dan banyak lagi. Maka, tidak mustahil nama Nabi Yusuf as adalah hasil gabungan tersebut. Waallahualam.

 

5.         Bandar seratus pintu gerbang

Melalui perbandingan antara ketiga-tiga kitab suci dan rekod sejarah Mesir purba, terdapat satu fakta yang boleh menguatkan lagi dakwaan bahawa Yuya adalah Nabi Yusuf as. Dalam al-Quran, nabi Ya’kub as telah berpesan kepada anak-anaknya supaya memasuki pintu gerbang yang berlainan atas sebab-sebab tertentu. Ia termaktub dalam surah Yusuf ayat 67,

Dan Ya’qub berkata: “Hai anak-anakku janganlah kamu (bersama-sama) masuk dari satu pintu gerbang, dan masuklah dari pintu-pintu gerbang yang berlain-lain; namun demikian aku tiada dapat melepaskan kamu barang sedikitpun dari pada (takdir) Allah. Keputusan menetapkan (sesuatu) hanyalah hak Allah; kepada-Nya-lah aku bertawakkal dan hendaklah kepada-Nya saja orang-orang yang bertawakkal berserah diri.”

 

Dalam tradisi masyarakat Yahudi ada memperkatakan perihal kebimbangan adik-beradik Yusuf as berkenaan niat jahat bangsa Mesir sehingga mereka telah melalui sepuluh pintu gerbang yang berlainan.

“His brothers, fearing the evil eye, entered the city at ten different gates”

(Midrash Bereshith Rabbah 89)

 

Mengikut penyajak terkenal berbangsa Yunani, Homer dalam sajaknya yang ditulis pada abad ke-8 sebelum Masihi, Bandar Thebes mempunyai lebih seratus pintu gerbang yang berlainan. Bandar Thebes yang terletak di timur tebing sungai Nil adalah pusat pemerintahan kerajaan Mesir Purba. Homer menggelarnya “Bandar seratus pintu gerbang”. Maka, ia jelas menggambarkan wahyu yang disampaikan dalam al-Quran adalah merujuk kepada Bandar Thebes yang juga tempat bersemayamnya Firaun dan para menterinya termasuklah Nabi Yusuf as sendiri.

Salah satu pintu gerbang di bandar purba Thebes.

 

 

 

 

Penyangkalan orang Yahudi dan Kristian

Mengikut tradisi bani Israil, keranda nabi Yusuf as telah tenggelam ke dalam sungai Nil. Walaubagaimanapun, terdapat juga dakwaan yang menyatakan bahawa jenazah nabi Yusuf disemadikan dalam Istana Diraja sesuai dengan statusnya sebagai menteri paling kanan Firaun ketika hayatnya.

Semasa Exodus, Nabi Musa as dikatakan telah dibantu oleh Serah, anak kepada Asher untuk menaikkan keranda Nabi Yusuf yang tenggelam di dalam Sungai Nil. Serah kemudian menunjukkan tempat di mana keranda Nabi Yusuf berada. Nabi Musa as tanpa berlengah telah melontar batu ke dalam sungai dan berseru,

Yusuf! Yusuf! Masanya telah tiba untuk bani Israil diselamatkan daripada musuh mereka; bangkitlah dan jangan berlengah lagi.!

 

Ajaib sekali, keranda tersebut telah timbul dan terus diambil untuk dibawa bersama ke tanah yang dijanjikan.

Namun, tradisi Bani Israil tidak boleh dibenarkan sepenuhnya terutamanya kita sebagai Umat Islam. Kebanyakkan telahpun ditokok tambah untuk kepentingan mereka sendiri. Bergitulah yang terjadi kepada kisah jenazah Nabi Yusuf as yang dikatakan tenggelam dalam sungai Nil.

Dalam kajian Ahmed Osman, ia adalah satu-satunya penyangkalan daripada individu yang menentang teorinya.

 

Advertisements

Tags: ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

18 responses to “Mumia Yuya adalah Nabi Yusuf as?”

 1. Dayana Azhar Azhar says :

  hebat, sebuah kajian yang hebat. tapi semuanya rahsia Allah yang kuasa.

 2. amantuah says :

  Salam Tuan Admin…
  Mungkinkah YUYA itu YU – YUSUF dan YA – YAAKUB. YUSUF BIN YAAKUB. Wallahua’lam.

 3. Al-Mateen says :

  keranda nabi Yusuf memang dah dibawa semasa peristiwa keluaran Bani Israel di zaman Musa dari Mesir ke Palestine. Di Palestine ada makam nabi Yusuf, orang Palestine pun akui.

  Tak mustahil Mesir ni hanya nak cari publisiti dan ada udang di sebalik batu untuk klaim bukan2 ttg nabi Yusuf untuk kebaikan dari segi pelancongan.

  • takusahrisau says :

   Itu penulis tidak nafikan. Tetapi daripada sudut kajian ilmiah, penulis puji kerana hasil daripada kajian tersebut telah membuka beberapa ilmu baru kepada kita semua.

 4. mas says :

  nabi kan mulia disisi Allah,mustahil akan menjadi mumi,,sepatutnya dikubur secara sempurna dan jasad yang tertutup..tapi ALLAH maha Tahu

  • son goku saiya says :

   sy sokong.. xkn nabi yusuf di jdkn mumia.. kita umat islam sedia maklum,jasad para nabi dn wali sentiasa d pelihara d sisi tuhan.. bkn jd mumia.!!

 5. Al-Jib says :

  Jasad para nabi tentunya terpelihara… bukannya dimumiakan..

 6. manja says :

  i’m extremely interested in egyptology. kajian juga menunjukkan firaun yang berhadapan dengan nabi musa berdsarkan bukti arkeologi(pembinaan dan tarikh) adalah Ramses ii. pun demikian, Allah lebih Mengetahui. anyway, nice article. Alhamdulillah.

 7. Adila Hamid says :

  Yusuf adalah seorang nabi . Kemungkinan besar Allah memelihara jasadnya drpd tatapan manusia yang akan memuja dan menggunakn ke arah kekufuran.

  Wallahualam.

 8. epy says :

  teori yang menarik..macam khayal bila membacanya…Yang Maha Tahu hanya Allah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: