(Video) Patung Neb-Senu Berpusing Mencetuskan Misteri..


Oleh: takusahrisau

 

Patung bersaiz 10 inci yang berusia 1800 sebelum masihi mencetuskan misteri di sebuah muzium di Machester apabila dirakam berpusing sebanyak 180 darjah. Patung tersebut jelas menunjukkan yang ia berada di dalam kaca dan tidak disentuh oleh sesiapa semasa ia dirakam berpusing.

132

Rakaman tersebut yang dirakam dengan ‘time-lapse’ telah menarik minat ramai pengkaji paranormal serta peminat Egytologi. Masyarakat di sekitar kota Machester turut mengunjungi muzium tersebut untuk melihat sendiri patung tersebut.

Seorang saintis iaitu Prof. Brian Cox berhipotesis bahawa putaran patung Neb Senu tersebut adalah disebabkan oleh gegaran daripada pengunjung muzium itu sendiri. Namun, hipotesis beliau kelihatan kurang cermat kerana patung-patung bersebelahan tidak mengalami keadaan yang sama dengan patung Neb Senu.

Disebabkan itu, beberapa pengkaji mengulas bahawa ia berkaitan dengan ‘Curse of Pharaoh’ yang sering menghantui patung-patung dan mumia-mumia daripada tamadun Mesir Purba.

Patung Neb Senu telah berada di Muzium Manchester sejak 80 tahun yang lalu sejak ia diambil daripada sebuah makam mumia di Mesir. Walaubagaimanapun, baru kini ia dapat dirakam berpusing.

Advertisements

Tags: , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: