Penemuan Syiling Bertulisan Arab Membuktikan Umat Islam Sampai Terlebih Dahulu Di Australia Berbanding Barat..


Oleh: takusahrisau

Penemuan syiling bertulisan Arab di Australia yang bertarikh 900 Masihi membuktikan bahawa Australia telah dijejaki oleh Umat Islam jauh lebih lama sebelum kedatangan bangsa Eropah di benua tersebut. Lima keping syiling tersebut telah ditemui oleh seorang tentera yang dikenali sebagai Maurie Isenberg pada tahun 1944 di Pulau Wessel, Australia. Penemuan tersebut benar-benar mengejutkan kerana umum mengetahui bahawa Australia mula ditemui dan dijelajah sekitar tahun 1600-an. Antara individu pertama yang berjaya sampai ke Australia adalah Willem Janszoon pada 1606.

article-2327362-19E36545000005DC-996_634x422

article-2327362-19E3B7D7000005DC-977_634x423

Pada 1770, James Cook menjelajah seluruh pantai timur Australia. Tidak beberapa lama kemudian, British mula membina kaloni pertamanya di Botany Bay iaitu sekitar tahun 1788. Abad seterusnya, British terus membina kaloninya di wilayah-wilayah yang lain di Australia.

Penemuan syiling tersebut dikaji oleh seorang ahli sejarah, Ian McIntos dan mendakwa syiling tersebut berasal daripada sebuah Kesultanan Islam di Kilwa, Afrika. Kilwa kini salah sebuah wilayah di Tanzania. Kilwa dikatakan mempunyai hubungan perdagangan dengan India sekitar abad ke-13 sehingga abad ke-16. Kilwa sendiri adalah sebuah bandar perlabuhan.

Sumber: Dailymail

Advertisements

Tags: , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: