Wajah Melayu semasa Protes Besar-Besaran Di Masjid Al-Azhar..


Oleh: takusahrisau

 

Serangan ganas rejim laknat Israel ke atas bandar Gaza telah dikutuk oleh seluruh umat Islam di dunia. Operasi yang bermula Rabu lalu telah membunuh hampir 30 nyawa penduduk Palestin. Mensasarkan gudang-gudang penyimpanan senjata Hamas, Israel telah mengerahkan 75,000 tentera simpanan mereka untuk bersiap-siaga dengan kemungkinan serangan balas pejuang Hamas.

Kerahan tentera simpanan yang dipersetujui oleh kabinet Israel memberi isyarat konflik terbaru ini semakin memburuk.

Ketakutan Israel yang disokong kuat oleh kuasa besar dunia itu jelas apabila tentera-tentera simpanan mereka kelihatan mengawal di setiap laluan masuk utama ke Israel.

Setakat ini, Hamas telah melancarkan 196 roket pelbagai jenis ke bandar-bandar berpopulasi padat di Israel. Namun, 99 roket telah berjaya dipintas oleh unit pemintas roket, Iron Dome yang setiap satu berharga USD 50,000. Menurut laporan, tiga nyawa penduduk Israel telah melayang manakala yang lain mengalami trauma yang teruk.

Miskipun Israel membedil Gaza dengan jet pejuang, pejuang Hamas membedil bandar di Israel dengan roket pelbagai jenis. Separuh daripadanya singgah ke bumi Israel.

Reaksi balas Hamas telah mendapat reaksi yang baik daripada Presiden baru Mesir, Mohamed Morsi yang berkata,

“Mesir tidak akan sesekali membiarkan Gaza keseorangan, dan apa yang berlaku di sana adalah tindakan agresif(Israel) terhadap kemanusiaan”

Mesir telah menarik dutanya ke Israel dan ini mengeruhkan lagi hubungan Mesir-Israel yang selama ini  terjalin erat semasa pemerintahan rejim Hosni Mubarak.

Sokongan Morsi terhadap pejuangan rakyat Palestin mendapat sokongan majoriti masyarakat Islam Mesir. Ribuan telah menunjuk perasaan selepas solat jumaat semalam di Masjid Al-Azhar, Kaherah.

Dalam ribuan kebangkitan rakyat Mesir tersebut, kelihatan wajah Melayu terselit di celah-celah sekelompok manusia.

Advertisements

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

One response to “Wajah Melayu semasa Protes Besar-Besaran Di Masjid Al-Azhar..”

  1. blog juga says :

    seperti super impose????

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: