Gaza Diserang Hebat..Membunuh Ketua Briged al-Qassam, Ahmed Jabari..


oleh: takusahrisau

Apabila umat islam di seluruh dunia sibuk untuk menyambut tahun baru Hijrah, umat Islam di Palestin huru-hara apabila ‘menyambut’ serangan roket rejim Israel. Pada hari Rabu semalaman (14 hb November 2012), Israel telah melancarkan serangan roket besar-besaran ke bumi Gaza sejak kali terakhir melancarkan serang sedemikian rupa pada empat tahun lalu.

Serangan ganas tersebut mensasarkan beberapa fasiliti milik pejuang Hamas seperti gudang simpanan roket jarak jauh Fajr yang mampu mencapai Tel Aviv. Operasi yang digelar Operation Pillar of Defense setakat ini telah memusnahkan gudang simpanan pelancar roket dan membunuh Ketua Sayap Hamas yang dikenali Briged al-Qassam iaitu Ahmed Jabari, 46. Turut sama maut adalah anak lelaki Ahmed Jabari dan seorang pegawai peribadi.

Ahmed Jabari sudah lama menjadi target man oleh Israel selepas beliau bertanggungjawab menculik seorang tentera Israel, Gilad Shalid pada 2006 untuk ditukarkan dengan 1027 orang banduan Palestin.

Ahmed Jabari dan Gilad Shalit

Serangan Israel telah mendapat tindak balas serupa oleh pejuang Palestin apabila melancarkan 95 roket di utara Israel pada malam Rabu. 30 roket yang dilancarkan berjaya disekat oleh sistem pertahanan roket Isreal, Iron Dome .  Susulan serangan tersebut 13 rakyat Israel cedera dan beberapa yang lain trauma.

Serangan Israel ke atas Gaza ditakuti bakal menimbulkan konflik terbaru di wilayah bergolak tersebut. Apa yang pasti ia mungkin menjadi ‘kesinambungan yang berterusan’ kepada konflik Arab yang mula tercetus semenjak Arab Uprising sejak tahun lepas.

Advertisements

Tags: , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

One response to “Gaza Diserang Hebat..Membunuh Ketua Briged al-Qassam, Ahmed Jabari..”

  1. Enh Bhn says :

    salam dari peminat no1 blog anda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: