(Gambar) Orang Jepun Belah Gunung Ais untuk Laluan Kenderaan..


Oleh: takusahrisau

Sebuah wilayah di Jepun yang dikenali Tateyama Kurobe Alpine Route terkenal dengan pemandangan di kawasan pergunungan yang indah. Namun, apabila tiba musim salji, salji akan menimbun di kawasan yang dikenali Murodo sehingga mencapai ketinggian 17 meter.

Tateyama Kurobe Alpine Route  dibuka sejak tahun 1971 bagi menghubungkan bandar Toyama dengan bandar Omachi. Walaubagaimanapun, kenderaan persendirian tidak dibenarkan untuk dilalui daripada laluan Tateyama Station dan Ogizawa.

Sebuah bas memerlukan masa selama 50 minit untuk perjalanan daripada Stesen Bijodaira sehingga ke Murodo. Perjalanan sehala dikenakan caj sebanyak 1660 yen. Sepanjang perjalanan unik ini, para pelancong dapat menikmati keunikan teknologi bangsa Jepun yang memotong timbunan salji tebal tanpa menyebabkan sebarang bencana yang tidak diingini sejak ia dibuka untuk kegunaan orang ramai daripada tahun 1971.

Advertisements

Tags: , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: