Menarik..Android dan Iphone menawarkan App untuk terjemahkan bahasa hanya menggunakan Kamera..


Oleh: takusahrisau

 

Teknologi sememangnya cepat berkembang sehingga kekadang tidak terjangka dek pemikiran kita. Kini, Android dan Iphone sudah menawarkan aplikasi terbaik yang dikenali Word Lens yang mana aplikasi terbaru ini mampu mengterjemahkan bahasa Sepanyol, Itali dan Perancis kepada bahasa Inggeris hanya dengan menggunakan kamera.

(Ingin sertai takusahrisau’s blog di Facebook?Klik SINI)

Miskipun hanya empat bahasa sahaja namun aplikasi dijangka mendapat sambutan hangat di kalangan pengguna Android dan Iphone khususnya di Eropah, Amerika Selatan dan Amerika Utara.

Namun begitu, terdapat cakap-cakap kosong mengatakan aplikasi Word Lens ini mirip kepada aplikasi yang dirintis oleh Google yang dikenali sebagai Google Goggles. Google Goggles adalah sebuah software yang boleh dimuat turun ke dalam telefon Android yang mana ia mampu memberi maklumat berkenaan dengan gambar yang diambil oleh kamera telefon Android.

__________________________

Segalanya lebih menarik di

Advertisements

Tags: ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: