Gambar Raising the Flag on Iwo Jima yang mencetuskan idea kepada Tunku Abdul Rahman adalah HOAX..!


Oleh: takusahrisau

 

Tugu enam orang tentera Amerika Syarikat menaikkan bendera bukan sahaja menjadi simbol kemenangan Amerika Syarikat tetapi turut mencetuskan idea kepada Perdana Menteri pertama Malaysia, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj untuk membina tugu sepertimana tugu tentera Amerika Syarikat tersebut. Tugu ilham Tunku yang dikenali Tugu Negara kemudiannya siap dibina pada tahun 1966 oleh Felix de Weldon iaitu individu yang sama mengukir tugu yang dilihat Tunku di Amerika Syarikat.

(Ingin sertai takusahrisau’s blog di Facebook?Klik SINI)

Sebenarnya, bukan Tunku seorang sahaja yang kagum dengan sisi dramatik dan semangat perjuangan yang dipamerkan pada tugu tersebut akan tetapi hampir seluruh pemimpin dunia teruja sejak ia dinaikkan pada 10 November 1954.

Tugu tentera Amerika Syarikat menaikkan bendera tersebut dikenali sebagai Tugu Iwo Jima sempena insiden sebenar yang berlaku di Iwo Jima pada tahun 1945. Tugu tersebut dibina berdasarkan gambar foto yang diambil oleh seorang wartawan perang, Joe Rosenthal pada 23 Februari 1945.

Berbanding dengan Tugu Negara, Tugu Iwo Jima mempunyai nilai sentimental yang tersendiri kerana keenam-enam tentera yang ditugaskan menaikkan bendera tersebut adalah individu yang pernah hidup. Mereka adalah, Sgt Michael Strank, Cpl Harlon Block, PFC Franklin Sousley, PFC Rene Gagnon, PFC Ira Hayes dan PM2 John Bradley.

Hanya sekadar lakonan

Walaubagaimanapun, gambar foto yang diambil di Bukit Suribachi tersebut adalah foto yang kedua selepas seorang komander tidak berpuashati dengan foto pertama yang telah diambil pada awal pagi. Komander tersebut tidak berpuashati kerana tiada sisi-sisi dramatik dan nilai patriotik yang mungkin boleh dipersembahkan kepada seluruh rakyat Amerika Syarikat.

Mt. Suribachi yang terkenal di Pulau Iwo Jima.

Akhirnya, gambar pertama terpaksa diabaikan dan diambil gambar yang kedua untuk diedar kepada seluruh akhbar dan arkib negara bagi melancarkan propangada perang.

Miskipun tiada seorang pun daripada keenam-enam orang tentera tampil untuk berkata ia adalah sekadar lakonan, namun apa yang pasti ia adalah lakonan yang digunakan untuk menampilkan gaya yang lebih agresif semata-mata untuk menonjolkan kemenangan Amerika Syarikat pada Perang Dunia Kedua.

Kepada siapa yang mengagumi foto Raising the Flag on Iwo Jima, anda perlu tahu ia adalah sekadar HOAX kerana gambar yang sebenar adalah yang ini:

 

_________________________

Segalanya lebih menarik di

Advertisements

Tags: , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: