(Video) Yaya Toure Tolak Arak Champagne Alasan..Kerana Saya Muslim..


Oleh: takusahrisau

Di tengah-tengah rakan dan sahabat handai kebanyakan adalah beragama kristian dan suka bersosial, ternyata pemain bolasepak kelab Manchester City, Yaya Toure berjaya mengekalkan identiti muslimnya apabila menolak untuk menerima hadiah arak jenis Champagne selepas dipilih pemain terbaik perlawanan. Sebaliknya, pemain yang berketinggian 1.91 meter ini memberi arak ‘mahal’ ini kepada rakan sekelabnya, Joleon Lescott. Alasan yang diberi oleh Toure cukup jujur, ‘because i’m Muslim’!

(Ingin sertai takusahrisau’s blog di Facebook?Klik SINI

Yaya Toure atau nama sebenarnya Gnégnéri Yaya Touré dilahirkan pada 13 Meil 1983. Beliau adalah adik kepada Kolo Toure yang juga beraksi dengan kelab Manchester City. Beliau berasal daripada Bouaké, Côte d’Ivoire(Ivory Coast). Majoriti penduduk di Ivory Coast iaitu tanah tumpah darah Toure menganut ajaran Islam(40%), Kristian(40%) dan lain-lain agama(20%). Islam mula tersebar di Ivory Coast sekitar kurun ke-11 atas jasa para pendagang bangsa Barber dan Sultan daripada empayar Sudan yang memeluk Islam.

___________________________

Segalanya lebih menarik di

Advertisements

Tags: , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: