Faktor Sebenar Adolf Hitler Menyerang Poland pada tahun 1939..


Oleh: takusahrisau

 

Sejarah dunia penuh dengan kekeliruan malahan banyak pula yang boleh dianggap tidak benar. Jika kita mengungkap kisah kehidupan pemimpin Nazi Jerman iaitu Adolf Hitler, tiada satu pun yang baik boleh dijadikan tauladan. Daripada beliau lahir sehingga beliau meninggal dunia, kisah Hitler penuh dengan perkara yang tidak baik. Ini menunjukkan satu perkara di mana sejarah dunia sudah tidak benar dan sesetengahnya dianggap sampah.

(Ingin sertai takusahrisau’s blog di Facebook?Klik SINI)

Seperkara yang ingin dibincangkan di sini adalah faktor utama Adolf Hitler mengelapai tentara Jerman Nazi untuk menyerang Poland pada tahun 1939. Umum mengetahui bahawa serangan Jerman terhadap Poland pada tahun 1939 menyebabkan Perang Dunia Kedua secara rasminya meletus. Jika dilihatkan kepada kesan serangan bersejarah ini, sudah tentu langkah yang dibuat oleh Hitler merupakan langkah yang cukup besar.

Oleh yang demikian, apakah yang sebenarnya mendorong Hitler memulakan operasi serangan terhadap negara tetangganya itu? Menurut cendikiawan Barat, mereka mengatakan bahawa Hitler menyerang Poland pada tahun 1939 adalah kerana tidak berpuas hati dengan penjanjian Versailles yang dimeterai beberapa tahun sebelum itu. Sesetengahnya yang anti-Nazi pula lebih terdorong untuk mengatakan langkah serangan terhadap Poland adalah kerana nafsu Hitler yang ingin menguasai dunia dengan ideologi Nazisme. Apakah benar semua ini?

Sudah tentu tidak. Faktor utama Adolf Hitler menyerang Poland pada tahun 1939 adalah kerana ingin membalas dendam terhadap apa yang dilakukan oleh Komunis Poland dan tentera NDVK(Russia) berketurunan Yahudi terhadap warga Jerman yang berada di Danzig, Poland. Seramai 58,000 warga Jerman maut akibat kekejaman mereka. Situasi ini memberi alasan yang cukup kuat kepada tentera Jerman untuk bertindak menyerang Poland seterusnya memaksa mereka tunduk dengan tekanan Nazi Jerman.

Penulis tidak bercakap kosong. Lihat gambar-gambar di bawah yang mana warga Jerman di Danzig menjadi korban Komunis dan Yahudi Poland.

10 orang warga minoriti Jerman dipukul dan dibunuh di Bromberg, Danzig.

Seorang wanita menangisi kematian suaminya yang dibunuh oleh Yahudi dan Komunis Poland.

Tiada apa yang mampu dibuat oleh seorang paderi Jerman selain daripada bertafakur terhadap mangsa-mangsa yang terbunuh.

Wanita turut tidak terkecuali daripada menjadi kekejaman Komunis dan Yahudi Poland.

Mangsa-mangsa dikumpulkan sebelum dikebumikan.

 

__________________________

Segalanya lebih menarik di

Advertisements

Tags: , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: