(Video) Hukum Hudud di Madinah..


Oleh: takusahrisau

 

Sebagai penganut ajaran Islam, penulis secara peribadi menyokong hukuman hudud. Sebab utama adalah hukuman ini diperintah oleh Allah swt untuk dilaksanakan sepertimana yang telah termaktub di dalam Al-Quran. Rasulullah saw juga pernah melaksanakan hukuman hudud dan qisas semasa hayat baginda. Begitu juga para sahabat utama seperti Saidina Umar al-Khattab yang pernah diriwayatkan menghukum sebat 100 kali ke atas anak kandungnya yang didapati berzina.

Hukuman hudud dan qisas sejak daripada dahulu dianggap oleh barat sebagai kejam dan tidak berperikemanusian. Namun, pendapat Barat yang sememangnya mempunyai niat untuk menghancurkan kepercayaan umat Islam kepada ajaran Islam tidak wajar diterima.

Sebagai muslim, kita harus meneliti objektif utama untuk dilaksanakan hukuman dan undang-undang. Sekiranya hukuman sentiasa mengutama dan mementingkan perikemanusian dalam melunaskan sesuatu undang-undang, yakinkah kita bahawa jenayah akan dapat dibendung?takutkah penjenayah dengan hukum tersebut?

Jesteru itu, hukuman hudud sangat wajar dilaksanakan dalam suasana dunia sekarang yang penuh dengan jenayah dan pecah amanah. Kepada yang masih ragu-ragu(miskipun muslim), renungkan sedalam-dalamnya. Hukuman ini datang daripada Allah swt, bukan direka-reka. Hukuman daripada Allah swt adalah yang terbaik. Siapa lagi yang lebih BIJAKSANA dan ADIL melainkan Allah azza wa jalla.!

Di bawah adalah video amatur hukuman hudud yang dilaksanakan di kota Madinah. Dirakam pada 21 Oktober 2011 di sebuah kawasan di Madinah. Dipercayai, pesalahnya adalah seorang warga Sudan yang mengamal sihir. Ia disaksikan oleh orang awam. Jika anda berasa takut mahupun gerun, bermakna objektif utama hukuman hudud telah tercapai.

(Ingin sertai takusahrisau’s blog di Facebook?Klik SINI) 

 

_________________________________

Segalanya lebih menarik di

Advertisements

Tags: , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

One response to “(Video) Hukum Hudud di Madinah..”

  1. - says :

    Assalamualaikum…

    Saya ingin membetulkan tulisan ini dalam ‘(Video)Hukum hudud di Madinah’ ini yang mengatakan bahawa Umar al Khattab r.a telah menghukum sebat 100 kali terhadap anaknya kerana berzina. Riwayat hadis ini sebenarnya adalah palsu dan rekaan yang cuba untuk memburukkan para sahabat dan islam. Hadis ini telah diteliti dan dihukum palsu oleh banyak ulama seperti ibn jauzi, as suyuti, asy syaukani, ibnu hajar dan ramai lagi. Diharap cerita-cerita yang tidak bersandarkan kepada hadis yang sahih tidak disebarkan.

    wa’llahu’alam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: