Adakah ini balasan Allah swt kepada Imam Khomeini?Waallahualam..


Oleh: takusahrisau

Imam Khomeini atau nama sebenar beliau Ruhollah Musavi Khomeini adalah tokoh paling menonjol ketika kemuncak Revolusi Islam Iran pada 1979. Beliau yang dilahirkan pada 24 September 1902 adalah ulama Syiah yang menceburkan diri secara mutlak dalam dunia politik. Masyarakat Iran Syiah amat mengagumi ilmu agamanya dan karisma beliau dalam bidang politik. Kata-katanya ibarat semburan mutiara, pasti ramai akan mengutipnya untuk dijadikan ‘perhiasan’ diri.

(Ingin sertai takusahrisau’s blog di Facebook?Klik SINI)

Di kalangan masyarakat Iran Syiah, mereka mengagumi tokoh Iran ini melebihi had yang sepatutnya. Mereka memujanya sehingga meletakkan Imam Khomeini sebagai Imam Mahdi, iaitu individu yang dikatakan bakal membawa umat Islam melawan golongan kufar pada akhir zaman. Peristiwa pada tahun 1978 iaitu setahun sebelum revolusi Islam Iran 1979 turut menyaksikan bagaimana golongan yang memujanya mendakwa pernah melihat wajahnya di bulan. Pada masa itu, Imam Khomeini masih lagi berada dalam buangan di Perancis. Ramai penyokong ulama syiah ini mengaitkan peristiwa tersebut sebagai salah satu karamah Imam Khomeini!.

Begitulah hebatnya penangan Imam Khomeini semasa hayatnya.

Namun bagaimana pula ketika di akhir hayatnya?

Peristiwa di akhir hayat Imam Khomeini menyaksikan satu insiden yang cukup janggal bagi seorang ulama agung. Jasad Imam Khomeini yang kaku tidak bernyawa telah diusik dan kain kapan beliau dicarik-rabakkan oleh jutaan masyarakat yang begitu memujanya. Tegas mereka, kain kapan Imam Khomeini boleh memberi keberkatan kepada kehidupan mereka.

Dek kerana mengharapkan keberkatan daripada secebis kain kapan, penyokong dan pendokong Imam Khomeini sanggup memusnahkan keranda dan mengoyak kain kapan sehingga mendedahkan aurat beliau yang selama ini ditutup dan dijaga beliau. Gambar tersebut berjaya dirakam oleh ramai wartawan dan journalis di seluruh dunia sehingga ia menjadi bualan hangat di kalangan media ketika itu.

Lihatlah bagaimana rakusnya manusia memuja Khomeini sehingga tidak mempedulikan aurat beliau yang telah terdedah kepada umum.

Di kalangan penganut Ahli Sunnah wal Jamaah, mereka mendakwa ia adalah penghinaan Allah swt kepada mereka yang menolak dan mengeji para sahabat Nabi saw. Ini bertepatan dengan beberapa dakwaan yang mengatakan Imam Khomeini mempersetujui secebis doa yang dikenali Doa Sanamai al-Quraisyin. Doa ini adalah doa yang mengutuk dua berhala Quraisy yang didakwa adalah dua sahabat besar Rasulullah saw, Abu Bakar as-Siddiq dan Umar al-Khattab. Selain itu, isi kandungan doa ini turut mengutuk Saiditina Aisyah, Saiditina Hafshah dan beberapa sahabat yang difitnah menyokong dua sahabat besar Rasulullah saw.

Adakah ia isyarat kepada kita bahawa pegangan Syiah adalah sesat? Hanya Allah swt Maha Mengetahui.

Imam Khomeini meninggaal dunia pada 3 Jun 1989 di usia yang cukup lanjut iaitu 87 tahun. Beliau meninggalkan seorang balu, Khadijah Saqafi dan lima orang anak. Khadijah Saqafi kemudian menyusuli pemergian suaminya pada tahun 2009 di usia 93 tahun. Sepertimana suaminya, ratusan ribu manusia menghadiri pengebumian Khadijah Saqafi termasuk Presiden Mahmoud Ahmadinejad dan Pemimpin Agung Iran, Ali Khomeini.

__________________________

Segalanya lebih menarik di

Advertisements

Tags: , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

2 responses to “Adakah ini balasan Allah swt kepada Imam Khomeini?Waallahualam..”

 1. sharing is caring says :

  assalamualaikum.. saudara, nih sy sertakan link berkenaan dgn si ulama syiah ni,. dan bagaimana beliau dan ahli syiahnya sgt memusuhi ahli sunnah wal jamaah.. harap saudara boleh sebarkan nya..

  http://rasuldahri.tripod.com/articles/kka1_tiga.htm

  Imam Syafie rahimahullah berwasiat:
  “Belum pernah aku saksikan di kalangan manapun manusia yang begitu berani menjadi pendusta dan sebagai saksi-saksi palsu seperti golongan Syiah”

  http://bahayairan.wordpress.com/

 2. Ibrahim abu hanifah says :

  Semoga Allah mempercepatkan kehancuran Syiah laknatullah…amiiiiinnnnn…Ya Rabb….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: