CEO Japan Airlines(JAL), Haruka Nishimatsu yang ‘HEBAT’..


Oleh: takusahrisau

 

Koresponden warta CBS, Barry Petersen pernah menyarankan kepada CEO syarikat-syarikat ternama di Amerika Syarikat supaya mencontohi CEO Japan Airlines(JAL), Haruka Nishimatsu yang pergi ke pejabat hanya dengan menaiki bas semata-mata untuk memacu JAL bangkit daripada kontroversi bankrup.

Tegas Petersen, CEO syarikat kewangan ternama AS, Merrill Lynch iaitu John Thain telah melakukan pembaziran wang syarikatnya hanya untuk mencantikkan pejabatnya. Wang yang dibelanjakan oleh Thain melebihi berjuta-juta dolar AS. Ia adalah satu pembaziran yang cukup besar memandangkan ekonomi Amerika Syarikat sedang meruncing sejak kebelakangan ini.

Jesteru itu, lihat bagaimana seorang CEO JAL,  ‘berani’ menaiki bas ke tempat kerja dan meletakkan ruang mejanya bersama-sama dengan pekerja-pekerja bawahan beliau. Di waktu rehat, beliau ternyata lebih ‘berani’ apabila sanggup bersesak-sesak di kantin sehingga jika sekali imbas, Haruka Nishimatsu lebih kepada seorang ‘officeboy’ daripada seorang CEO JAL.

 

 

 

 

 

Advertisements

Tags: ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: