(Gambar) Perkakasan Doktor Gigi pada abad pertengahan..


Oleh: takusahrisau

 

 

Sejarah perubatan pergigian telah diketahui bermula sejak lebih 7000 tahun yang lampau di tamadun Indus. Pembuktian menunjukkan bahawa masyarakat pada zaman tersebut menggunakan anak panah atau batu tajam untuk menggerudi gigi yang rosak.

Sekitar 5000 tahun yang lampau, teks purba Sumeria, India, China, Jepun dan Mesir ada mengatakan perihal penyakit berkaitan gigi. Teks Sumeria misalnya, menggelar penyakit ini berpunca daripada ‘ulat gigi’. Penyair terkenal, Homer turut mempopularkan ulat gigi sebagai punca kepada penyakit gigi dalam salah sebuah karyanya.

Kisah perubatan pergigian cukup panjang. Menjelang abad pertengahan, teknik perubatan moden mula berkembang. Para ahli dalam bidang perubatan pergigian mula mencipta alat atau perkakasan bagi memudahkan tugas mereka merawat pesakit. Walaubagaimanapun, alat dan perkakasan mereka tidak sepertimana yang ada pada hari ini. Sesetengah daripadanya boleh menyebabkan penyakit berfikir berpuluh kali sebelum menerima rawatan. Percaya atau tidak, pembaca boleh lihat di bawah.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Tags: , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: