Penghidap kanser Prostat..Mumia berusia 2,200 tahun mati menderita kanser Prostat..


Oleh: takusahrisau

 

Penemuan kanser prostat pada mumia berusia 2,200 ribu tahun telah mengubah perspektif para saintis bahawa kanser prostat disebabkan oleh faktor pemakanan tidak berkhasiat yang tercemar dengan bahan kimia. Ia dapat disimpulkan melalui anggapan bahawa mumia yang dikenali sebagai M1 daripada kerajaan Mesir Purba itu tidak mungkin menikmati makanan yang dicemari dengan bahan pengawet.

 

Saintis seterusnya membuat kesimpulan awal bahawa kanser prostat kemungkinan besar disebabkan oleh faktor keturunan sepertimana penyakit-penyakit berbahaya yang lain seperti Diabetes, penyakit berkaitan jantung dan sebagainya.

Mumia yang disimpan di National Archeology Museum of Lisbon dikesan menghidapi penyakit nombor satu kaum lelaki itu apabila mendapati mumia tersebut mempunyai kepadatan ketumbuhan di antara tulang pelvis dan tulang belakang bahagian pinggang. Mumia tersebut diimbas menggunakan pengimbas Multi Detector Computerized Tomography (MDCT) yang berteknologi tinggi.

Hasil imbasan tersebut turut mendedahkan bahawa mumia tersebut disemadikan dalam keadaan tangan bersilang yang mana cukup sinonim dengan golongan diraja Mesir Purba. Mumia tersebut dihiasi dengan topeng kertas dan alas dada, dan secara gah kain kapannya turut dicat. Ia menguatkan lagi dakwaan bahawa mumia ini kemungkinan keturunan bangsawan Mesir Purba.

Imej-imej imbasan yang menunjukkan dia menderita Osteoartritis Lumbosacral,   yang mungkin berkaitan dengan scoliosis bahagian tulang belakang. Terdapat beberapa  kepatahan ketara selepas dilaku bedah siasat, namun ia kemungkinan terjadi semasa mumia ini dipindahkan ke Eropah.

Para saintis teruja apabila mumia yang mati pada usia antara 50 hingga 60 tahun ini juga menghidapi pelbagai ketumbuhan. Mereka mendapati terdapat ketumbuhan bersaiz antara 0.03 inci   hingga  0.59  inci.

Ini adalah kejadian kedua bagi mumia tertua menghidapi penyakit Kanser Prostat Karsinoma. Kejadian pertama bagi mumia tertua berlaku pada 2007 apabila sekumpulan saintis menyelidik mumia Raja Syctian yang berusia 2700 tahun. Mereka mendapati raja tersebut meninggal dunia akibat kanser Prostat pada usia 40 sehingga 50 tahun.

 

Advertisements

Tags: ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: