(Gambar) Foto-foto Terbaik Sepanjang Zaman..


Oleh: takusahrisau

 

 

 

Jurufoto terkenal Hollywood, Terry O’Neill telah memilih 10 foto terbaik yang dianggapnya bergitu bermutu. Pemilih iaitu Terry O’Neill adalah seorang jurufoto yang terkenal sebagai seorang yang dedikasi dan mementingkan mutu kerja. O’Neill memiliki reputasi yang cukup disegani di Hollywood. Antara selebriti yang pernah mendapat khidmatnya adalah Elton John, Marilyn Monroe, Angelina Jolie, Frank Sinatra, The Beatles, The Rolling Stones dan ramai lagi. Di bawah adalah 10 rakaman foto terbaik yang dipilih sendiri oleh Terry O’Neill:

 

10. Afghan Girl oleh Steve McCurry

Potret yang dirakam oleh Steve McCurry adalah potret seorang kanak-kanak Afghan di kem pelarian di Shabat Gula. Potret ini dipilih sebagai cover bagi majalah National Georghapic pada 1985. Pada tahun 2005, McCurry bersama beberapa rakan yang lain terbang ke Afghanistan untuk menjejaki kanak-kanak ini. Nasibnya baik apabila berjaya menemuinya di sebuah perkampungan miskin. Ketika itu, kanak-kanak bermata hijau ini telah pun memiliki dua orang anak.

 

9. Anthony Blunt oleh Lord Snowdon

Imej yang dipilih oleh O’Neill ini dirakam oleh Lord Snowdon. O’Neill menyifatkan imej yang memacarkan lukisan Picasso kepada wajah Anthony Blunt bergitu teknikal pada era itu. Anthony Blunt yang juga seorang perisik Soviet Union meninggal dunia pada tahun 1983 akibat serang jantung.

 

 

8. Churchill oleh Karsh

Potret Churchill dirakam oleh seorang jurufoto kelahiran Kanada, Karsh di Ottawa pada 1941. Potret ini bergitu unik kerana memaparkan kelainan berbanding foto-foto Churchill lain yang lazim dirakam. Churchill tampil seperti biasa iaitu dengan wajah yang seperti bulldog, berwibawa namun tidak memegang ceruk. Churchill pernah berkata kepada Karsh berkenaan potret ini,

“You could make a roaring lion stand still”

 

 

7. American Marine oleh W. Eugene Smith

Peminat sejarah mana yang tidak mengenali jurufoto bersemangat waja, W. Eugene Smith. Foto yang dirakam oleh Smith ini memaparkan semangat seorang anak muda yang sedang melaksanakan amanah negara di Pasifik semasa Perang Dunia Kedua. Merujuk kepada imej ini, O’Neill berkata,

“You can see how a handsome young man has become toughened and grizzled by war”

W.Eugene Smith memiliki sekeping lagi potret yang bergitu ikonik. Potret yang memaparkan seorang ibu memandikan anaknya yang cacat dirakam pada tahun 1972. di Minamata. Potret ini dikenali Tomoko Uemura in Her Bath. Smith meninggal dunia pada 1978 akibat serang angin ahmar.

 

 

6. Audrey Hepburn oleh Terry O’Neill

Imej Audrey Hepburn dirakam sendiri oleh Terry O’Neill. Antara sebab O’Neill memilih imej Audrey Hepburn berbanding imej-imej yang lain yang dirakamnya adalah kerana imej ini dirakam di kolam renang. Umum mengetahui bahawa Hepburn bergitu fobia dengan air. Namun, Hepburn tekad untuk dirakam di dalam air. Imej ini dirakam di St. Tropez pada 1967.

 

 

5. Angelina Jolie oleh George Holz

Imej Angelina Jolie dirakam oleh jurufoto Hollywood, George Holz. Ia dirakam pada 1998. Pada masa itu, Angelina Jolie belum lagi terkenal dan hanya membintangi drama-drama bersiri.

 

 

4. Elizabeth Taylor oleh Tidak diketahui

Potret klasik yang memaparkan aktres lagenda Hollywood, Elizabeth Taylor bergitu menarik perhatian O’Neill. O’Neill menilai sebagai suatu yang bergitu berharga.

“I grew up with Forties and Fifties Hollywood publicity shots like this. They seemed so cheesy then but now, looking back, they have a charm of their own. Elizabeth Taylor has to be one of, if not the, most beautiful women who ever walked God’s Earth, and this publicity still taken by an unknown photographer – has real class and would grace any cover”

 

 

3. Terrence Stamp oleh Terrence Donovan

Imej Terrence Stamp dirakam pada tahun 1967 di set rakaman filem Far From the Madding Crowd. Terrence Stamp adalah salah seorang aktor yang bergitu hebat pada eranya. Jurufotonya iaitu Terrence Donovan disifatkan oleh O’Neill sebagai seorang yang bergitu baik. O’Neill terkejut apabila Donovan diberitakan membunuh diri pada 1996. Yang menarik berkenaan tiga individu ini iaitu Terrence Stamp, Terrence Donovan dan O’Neill, mereka bertiga datang daripada keluarga miskin daripada Timur London.

 

 

2. Marilyn Monroe oleh Bert Stern

Bert Stern sangat bertuah bukan sahaja diberi kepercayaan merakam foto aktres paling glamour di Hollywood tetapi juga dapat merakam foto terakhir miliknya. Potret yang merakamkan Marilyn Monroe ini bergitu ikonik sehingga digelar The Last Sitting. Marilyn Monroe ditemui mati membunuh diri tiga minggu selepas dirakam. Imej ini dirakam sebanyak tiga sesi pada Jun 1967.

 

 

1. Muhammad Ali oleh Neil Liefer

Dalam banyak foto Muhammad Ali, foto inilah paling hebat dan mempunyai kekuatan tersendiri. Aspirasi Muhammad Ali yang berjaya menumbangkan Sonny Liston pada 1965 dengan pukulan KO bergitu dirasai oleh sesiapa yang melihatnya. Muhammad Ali yang gemar merendah-rendahkan lawannya telah direalitikan melalui imej lagenda ini.

 

 

 

 

 

Sumber: Klik SINI

Advertisements

Tags: , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: