(Gambar) ‘Front Page’ Gergasi Internet sebelum ‘mereka’ menguasai Dunia!


Oleh: takusahrisau

 

Siapa sangka bahawa perlibatan hanya sekadar untuk suka-suka akhirnya membuahkan hasil yang cukup lumayan. Segalanya bermula pada tahun 1994 di Universiti Harvard sebelum menular secara total ke seluruh cerok dunia pada tahun 2006. Adalah menjadi naif sekiranya seseorang individu itu tidak mempunyai laman sosial Facebook. Itulah yang boleh didikripsi kepada seorang tokoh pengasasnya, Mark Zuckerberg.

Fenomena Zuckerberg tidak berhenti dan tidak pula bermula daripadanya. Sebelum itu, Jeff Bezos telah menubuhkan Amazon dan melancarkan laman web Amazon pada 1995. Laman Amazon yang menawarkan pembelian buku secara atas talian itu terus mendapat sambutan hangat daripada pelayar-pelayar internet sehingga mampu mencapai untung bersih 1.152 juta dolar pada tahun 2010.

Selepas daripada fenomena yang dicetuskan oleh Jeff Bezos, muncul pula Larry Page dan Sergey Brin yang menubuhkan syarikat Google pada 1998. Segalanya bermula dengan hasil penyelidikan Phd oleh Larry Page dan Sergey Brin yang berpegang kepada hipotesis bahawa hasil pencarian yang tepat semestinya merujuk kepada jumlah dan kepentingan laman yang dicari. Kebetulan, hipotesis yang dipegang oleh dua individu ini turut diselidik oleh Robin Li yang kemudiannya mengasaskan laman pencarian gergasi di China, Baidu.

Itulah beberapa individu yang menjadi figura besar dalam dunia internet. Selain daripada mereka yang disebutkan di atas, ada sejumlah lagi individu yang mencetuskan fenomena di internet seperti Steve Chen, Chad Hurley dan Jawed Karim daripada Youtube, Chris DeWolfe dan Tom Anderson daripada Myspace, dan Jack Dorsey, Noah Glass, Evam Williams dan Biz Stone daripada Twitter.

 

Amazon

Miskipun ringkas, Amazon berjaya menawarkan satu pakej yang efisien sehingga mampu menawan pelayar-pelayar Internet.

Amazon kini bukan sahaja menawarkan pembelian buku atas talian, tetapi turut menawarkan pembelian alatan elektronik bagi menjadikannya lebih fleksibel kepada pelanggan.

Google

Permulaan Google hanya menawarkan pakej pencarian laman sesawang secara lebih tepat.

Kini tiada siapa mampu menghalang Google daripada terus menawarkan kemudahan yang lebih baik kepada pelayar-pelayar Internet.

Facebook

Kini, Facebook ternyata menawarkan Frontpage yang lebih mesra pengguna dan warna-warni.

 

Youtube

Frontpage Youtube yang lama kelihatan lebih ringkas.

 

Sesuai dengan bergitu ramai pelayar saban hari, Youtube menampilkan frontpage yang lebih padat tetapi mudah untuk 'search'. Iklan juga semakin mendapat tempat di Youtube.

 

Myspace

Satu ketika dahulu, Myspace menjadi penanda aras kepada banyak laman sosial yang lain di internet.

 

Selepas melalui zaman kejatuhan akibat fenomena Facebook, Myspace membuat penjenamaan semula dan menumpukan kepada penawaran kepada 'single' terbaru daripada artis daripada seluruh dunia di samping menjadi laman sosial.

 

 

Tweeter

Sepertimana frontpage laman sesawang yang lain, di awal kemunculan tweeter di internet juga ringkas berbanding pada hari ini.

 

Tweeter menawarkan frontpage yang lebih interaktif berbanding pada awal kemunculannya.

Advertisements

Tags: ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: