Sebuah Asteroid sebesar kapal induk bakal hampiri bumi 8 November nanti..


Oleh: takusahrisau

 

Sebuah asteroid sebesar kapal induk yang dinamakan 2005 YU55 akan menghampiri bumi dengan jarak yang lebih dekat daripada bulan. Ia adalah objek paling besar pernah menghampiri bumi sejak 35 tahun. Asteroid tersebut bakal menghampiri bumi pada 8 November 2011 bersamaan hari Selasa.

Jika ia menghentam bumi, ia bakal membawa kemusnahan yang sangat dashyat.

 

NASA menjangkakan sekiranya Asteroid tersebut menghentam bumi, ia bakal menghasilkan satu letupan sekuat 4000 megaton dan gempa bumi sekuat 7.0 skala Richter. Sekiranya Asteroid tersebut jatuh tepat ke lautan pula, NASA mendakwa impak daripadanya bakal menghasilkan  tsunami dengan ombak setinggi 70 kaki dan memusnahkan kawasan berdiameter 60 batu daripada titik impak.

Kali terakhir Asteroid sebesar ini menghampiri bumi adalah pada 1976 namun ia gagal dikesan awal oleh NASA. Nasib baik Asteroid tersebut tidak menuju tepat ke arah bumi.

Asteroid 2005 YU55 dirakam pada 19 April 2010 di Puerto Rico.

 

Sumber: Klik SINI

Advertisements

Tags: , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: