(Gambar) Pemandu China memang kurang ajar..


Oleh: takusahrisau

 

Baru-baru ini, dunia dikejutkan dengan kematian tragik seorang kanak-kanak berusia 3 tahun, Wong Yue atau lebih dikenali sebagai Yue Yue akibat dilanggar dengan kejam oleh dua buah kenderaan berbeza. Lebih memeritkan, tiada seorang pun hadir memberi pertolongan kepada kanak-kanak malang ini. Yue Yue hanya diselamatkan oleh orang yang ke-19 melintas di hadapannya yang ketika itu masih bergelumpur kesakitan.

Insiden seumpama itu berulangkali kembali bagai mengikut skrip yang sama. Xiong Maoke,5 ditemui maut akibat dilanggar oleh sebuah lori seberat 2 tan yang dipandu oleh Ao Yong. Ketika itu adik Xiong Maoke dalam perjalanan ke sekolah  di Luzhoa, China.

Menurut saksi, Zhang Shifen,

“Saya lihat lori mengundur ke belakang sedikit dan kemudian bergerak ke depan. Xiong terperangkap  di tayar dan kemudian lori tersebut terus bergerak sejauh 5 meter.”

Lain-lain saksi pula menyatakan Ao Yong terjun daripada lorinya dan terus bertanya, “Berapa perlu saya bayar?”

Pemandu berusia 35 tahun itu dilaporkan bergaduh mengenali bayaran ganti rugi selama tujuh jam. Yong juga tidak mengaku bersalah atas kesalahannya mengundur lori bagi memastikan adik Xiong Maoke benar-benar telah terbunuh.

Di China, ganti rugi bagi pembiayaan kos rawatan di hospital tersangat tinggi melebihi bayaran ganti rugi kematian. Kerajaan Komunis China tidak menyediakan kos rawatan percuma bagi lebih 1.3 juta rakyatnya miskipun Komunis dikenali parti yang memperjuangkan hak rakyat.

Adik Xiong Maoke diistiyharkan meninggal dunia semalam(Isnin) akibat kemalangan maut itu.

Kelihatan orang ramai mengerumi kawasan kemalangan.

Ratapan seorang ibu..Ibu kepada Xiong Maoke berada di sisi anaknya yang telah ditutup dengan kain selimut.

Tags:

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

One response to “(Gambar) Pemandu China memang kurang ajar..”

  1. negara-tercinta says :

    cina kurang ajar la sekarang ni. ada cikgu kena marah dengan pelajar cina sebab ajar dalam bahasa melayu sedangkan itu bukan sekolah cina. pelajar cina tu cakap orang melayu kena belajar bahasa cina, baru pelajar cina boleh faham. dia ingat ini Malaysia ke china?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: