Berjaga-jaga..Satelit NASA dijangka terhempas petang ini!


Oleh: takusahrisau

 

NASA menjangkakan satelit miliknya iaitu Upper Atmosphere Research Satellite akan menghempas planet bumi pada petang nanti(kemungkinan malam waktu Malaysia). Satelit tersebut adalah seberat 6.5 tan dan memilki 35 kaki panjang dan 15 kaki tinggi. Menurut kiraan NASA, satelit tersebut memiliki kelajuan 18,000 batu/jam sewaktu memasuki atmosfera bumi.

Sebenarnya, satelit yang dilancarkan pada tahun 1991 bagi memantau perubahan iklim telah sengaja diubah orbit untuk membuatkan ia terhempas. Namun, ia telah mengejutkan saintis NASA kerana ia terhempas lebih awal yang dijangkakan mereka. Ia kemungkinan besar disebabkan oleh perubahan ekstrem atmosfera bumi.

Menurut NASA, peluang untuk seorang penduduk bumi dihentam oleh serpihan satelit tersebut adalah 1 nisbah 3,200.

Satelit tersebut akan kelihatan seperti hujan meteor kerana ia akan terbakar akibat geseran dengan atmosfera bumi. Akibat perlindungan semulajadi atmosfera bumi, 100 serpihan akan dijangkakan terbakar sebelum sampai ke bumi dan hanya 26 serpihan sahaja yang mampu bertahan dengan geseran atmosfera. Antara 26 serpihan tersebut adalah kepingan-kepingan besi tahan lasak dan tangki bahan api yang diperbuat daripada titanium.

Menurut saintis NASA, mereka hanya boleh menjangkakan lokasi tepat apabila satelit tersebut telah mencecah 6,000 batu daripada planet bumi.!

 

Dijangkakan,  serpihan-serpihan besi tersebut akan ‘mendarat’ samada di latitud 57 darjah utara yang akan menghempas di benua Amerika Utara atau di latitud 57 darjah selatan yang dijangka terhempas di Amerika Latin.

Namun, sejarah menyaksikan bahawa ramalan tersebut boleh berubah bila-bila masa. Pada 1979, Skylab yang 15 kali lebih besar daripada satelit ini telah terhempas di Lautan Hindi dan Barat Australia setelah diramalkan terhempas di Afrika Selatan.!

Jadi, diharapnya kita semua berjaga-jaga. Tidak mustahil ia mengubah haluan pada saat-saat akhir.

Tags: ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: