Hantu Bonceng ooo Hantu Bonceng!


Oleh: takusahrisau

 

Sibuk sana-sini duk kencang bercakap pasal filem Hantu Bonceng mempersendakan Islam. Katanya, skrip yang dilontarkan Zizan Raja Lawak benar-benar telah mengusik jiwa dan sensitiviti masyarakat Muslim di Malaysia.

 

Dialog yang dimaksudkan berbunyi demikian,

“Ashaduanna Muhammadar..Syaitan!” yang membawa maksud “Aku naik saksi bahawa Muhammad itu..Syaitan!”

Situasi ini berlaku setelah watak Zizan iaitu Amran yang terlantar di hospital terkejut dengan watak yang dimainkan oleh Taiyuddin Bakar iaitu Kunyit yang datang melawatnya setelah Amran terlibat dalam kemalangan jalanraya.

Dialog yang dilontarkan oleh Zizan jika diikutkan dalam situasi sebenar(jika bukan lakonan) adalah gaya spontan daripada seorang yang benar-benar dihantui oleh ketakutan atau fobia. Ia biasa benar berlaku. Namun, bagaimana pula jika ia berlaku dalam lakonan?

Jika dilihat kepada luahan Zizan Raja Lawak kepada pendakwah bebas terkenal daripada Terengganu, Ustaz Azhar Idrus yang jelas mengatakan beliau disuruh mengikut skrip tersebut sebagaimana yang ditulis di atas, ia benar-benar mengejutkan!. Ini bermakna, penulis skrip Hantu Bonceng sengaja memainkan isu syahadah ini ke dalam filem.

Lihat video perjelasan Ustaz Azhar Idrus:

 

Jika benar-benar penulis skrip ikhlas dengan kerjanya, penulis percaya, beliau cukup matang untuk menambah..Rasulullah di belakang ucapan syahadah Zizan. Jikapun Zizan dikatakan nampak syaitan, tak salah untuk penulis skrip tersebut untuk menambah perkataan Rasulullah di belakang ucapan syahadah Zizan.

Penulis percaya, mengikut logik akalnya, penulis skrip Hantu Bonceng sengaja untuk memainkan isu ini. Persoalannya, siapakah penulis skrip tersebut?

Penulis terkejut apabila penulis skrip tersebut adalah pengarah dan penerbit filem tersebut iaitu Ahmad Idham. Dalam kredit akhir filem tersebut, jelas terpapar penulis skrip dan lakon layar adalah Ahmad Idham.!

 

Jadi, secara warasnya bukan Zizan Raja Lawak yang perlu dipersalahkan 100%. Akan tetapi ia sebenarnya terarah kepada Ahmad Idham juga. Ahmad Idham yang juga penerbit, pengarah dan penulis skrip adalah watak utama dalam filem ini, bukan Zizan. Zizan hanyalah ‘makan gaji’ sebagai teraju utama atau pelaris filem Hantu Bonceng ini.

Kepada Ahmad Idham, anda wajib menjelaskan isu ini secara sejelas-jelasnya. Banyak hati perlu dijaga. Rakyat Malaysia memiliki populasi umat Islam yang sangat ramai. Isu syahadah usah dipersenda-guraukan. Ia boleh memesong akidah anda. Kita di dunia sekejap je, pejam celik pejam celik dah 50 tahun umur kita. Nanti bila dah pejam selama-lama, apa agaknya nak dijawab bila Allah swt membangkitkan ‘isu’ ini di mahkamah Padang Masyhar?

~ Terkilan benar apabila banyak adegan filem ini mempersendakan ajaran dan akidah Islam. Antaranya apabila watak Mimi(Zizi the Fabulous Cat) menyuruh Halimahton(Jue Aziz) bersolat sedangkan Ayu sendiri sudahlah tidak tutup aurat, tetapi mahu ke kelab malam pulak?apa kes to’t!!!!

Advertisements

Tags: , , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: