(Video) Menangis seorang sheikh dengar rintihan kekejaman puak Syiah!


Oleh: takusahrisau

 

Satu fitnah pernah berlaku semasa pemerintahan Khalifah Ali bin Abi Talib ra. Pada masa itu, Saidina Ali telah diperangi oleh satu puak yang diketuai oleh Muawiyyah. Muawiyyah adalah anak lelaki kepada Abu Sufyan yang memeluk Islam semasa pembukaan kota Mekah(Fathu Mekah). Sebelum memeluk Islam, Abu Sufyan adalah penentang tegar ajaran Rasulullah saw malahan beliau adalah pemuka Quraisy yang memerangi nabi dalam beberapa siri peperangan.

Semasa Saidina Ali  dilantik menjadi khalifah, Muawiyyah sangat tidak bersetuju. Muawiyyah mendakwa Saidina Ali ra adalah dalang pembunuhan saudara sepupunya, Saidina Othman ra. Miskipun Saidina Ali cuba menafikannya, Muawiyyah tetap berpegang kepada pendirian tersebut.

Kemuncak persengketaan kedua-dua tokoh ini berakhir di medan peperangan. Peperangan tersebut dikenali Perang Siffin. Ia berlaku pada 657M di tebing Sungai Furat, Syria. Muawiyah telah disokong oleh kira-kira 120,000 orang pengikutnya, rata-ratanya adalah penduduk Syria kerana beliau adalah gabenor di wilayah tersebut. Manakala, Saidina Ali didokong oleh 90,000 pengikut.

Peperangan pun berlangsung yang mana akhirnya menumpaskan tentera Muawiyyah yang diketuai oleh Amru bin As. Saidina Ali ra bagaimanapun memberhentikan serang setelah Amru bin As menjunjung al-Quran di lembingnya. Hati Ali terus lembut setelah Amru bin As melaungkan suara rundingan.

Detik ini merupakan titik pertama pepecahan besar dalam umat Islam. Satu pihak di sebelah Ali menyokong untuk berdamai. dan satu pihak lagi ingin meneruskan peperangan. Golongan yang taat setia kepada Ali dikenali Syiah manakala yang berpaling tadah kepada Ali dikenali Khawarij. Dipercayai bahawa puak Khawarij yang bertanggungjawab terhadap pembunuhan Ali kemudian harinya.

Golongan Syiah terus bangkit. Saat kebangkitannya berlaku semasa pemerintahan Dinasti Abbasiyyah. Dinasti Islam selepas rebahnya dinasti Umayyah. Syiah kemudiannya membunuh secara senyap akidah Islamnya. Mereka memuja Ali dan Husain secara melampau. Mereka mencerca para musuh Ali seperti Muawiyyah, Yazid, Amru bin As, Aisyah dan ramai lagi sehingga menjatuhkan martabat dan peribadi Islam mereka.

Kini, Syiah amat memusuhi golongan Ahli Sunnah wa Jamaah atau Sunni. Malahan, Syiah lebih memusuhi Sunni berbanding memusuhi orang Yahudi dan Kristian laknatullah. Pelbagai fitnah berlaku antara kedua-dua golongan. Sehingga ada di antaranya berakhir dengan kehilangan ribuan nyawa.

Golongan Syiah kini menetap secara meluas di Iran, Iraq, Lebanon, Mesir dan Syria. Musuh utama mereka bukan Yahudi, bukan Kristian, bukan orang Kafir, tetapi golongan Sunni.!

 

Advertisements

Tags:

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: