(Video) Khinzir diseksa oleh pekerja tapak penyembelihan di Essex, Britain..


Oleh: takusahrisau

 

Di bawah adalah rakaman betapa kejamnya manusia melayani haiwan. Video ini dirakam di tapak penyembelihan Essex, Britain yang mana dianggarkan lebih 6,000 ekor khinzir disembelih setiap minggu di sini. Video berdurasi 5.00 minit ini melihatkan bagaimana para pekerja di tapak penyembelihan ini menyeksa haiwan dengan menggunakan alat kejutan elektrik dan pisau yang tajam. Para pekerja ternyata tidak berperikemanusiaan apabila menghalakan alat kejutan elektrik di tempat yang salah sehingga membuatkan haiwan naif ini terpekik kesakitan.

Kepada yang mencintai haiwan pasti akan merasa geram dan sedih. Sebagai umat Islam, miskipun khinzir dianggap haiwan yang terlarang samaada untuk disentuh atau dimakan, ia tidak membuktikan kita tidak mengendahkan nasib haiwan ini.

Haiwan yang sering menjadi hidangan kepada masyarakat Eropah ini wajib mendapat layanan lebih baik sepertimana yang disarankan oleh Islam semasa mengendalikan proses penyembelihan lembu dan kambing ketika menjalani ibadah korban dan akikah. Ternyata Islam lebih baik dan maju selangkah ke hadapan dalam ‘menghormati’ haiwan yang ingin disembelih.

Advertisements

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: