(Video) Melayu dihina dalam Iklan Royal Marines-It’s a state of mind..


Oleh: takusahrisau

 

Sekali lagi bangsa Melayu dihina dalam iklan Royal Marines-It’s a state of mind. Dalam iklan promosi unit komando daripada Britain ini, jelas sekali menggambarkan seorang lelaki Melayu berbadan gempal melakonkan watak antagonis atau dengan kata lainnya, seorang pengganas. ‘Pengganas Melayu’ tersebut berteriak seorang diri di tepi pantai dengan senapang masih lagi di tangan,

“Akulah orang paling jahat dalam dunia ini, akulah raja dalam dunia ini. Mari lawan..mari..aku akan bunuh semua..iyaa”

 

Kata-kata terakhir pemuda tersebut agak kurang jelas. Selepas melaungkan teriakan tersebut, lelaki tersebut beredar ke dalam hutan di belakangnya. Beberapa saat kemudian, keluarlah komando Royal Marines yang menjadi model promosi iklan ini. Dengan menunjukkan kehebatannya menyelinap dan bersembunyi tanpa dikesan, ia jelas menunjukkan mereka adalah komando paling hebat di dunia yang akan bertanggungjawab menentang ‘pengganas’ termasuklah ‘orang Melayu’ yang digambarkan dalam iklan promosi ini.

Apakah yang sebenarnya ingin digambarkan dalam iklan Royal Marines ini? adakah untuk menghina orang Melayu Malaysia atau Indonesia yang kebanyakkan pemimpinnya adalah sekutu kuat kerajaan Britain atau hanya untuk mengangkat produk komando daripada Britain itu sebagai yang terhebat, terkuat dan terbilang di dunia?

 

Untuk pengetahuan anda semua, Malaysia dan Indonesia juga memiliki produk komando dan tentera elit yang boleh tahan hebatnya. Ia diperakaui sendiri oleh ramai pakar-pakar ketenteraan di dunia. Malaysia misalnya memiliki Unit PASKAL(Pasukan Khas Laut) dan Indonesia memilik tentera elit mereka sendiri iaitu KOPASKA(Komando Pasukan Katak) dan KOPASUS(Komando Pasukan Khusus).

Daripada segi kehebatan ketiga-tiga pasukan elit daripada dua negara ini tidak usah disangkal lagi. Mereka bukan calang-calang unit tentera. PASKAL contohnya telah menjaga keamanan Zon Perairan Ekslusif(EEZ) yang sekarang ini menjadi perebutan beberapa negara termasuklah China, Filipina, Brunei, Vietnam sejak tahun 1980-an. PASKAL juga telah beberapa kali bertempur secara tidak khusus dengan lanun-lanun di perairan Selat Melaka dan di Zon Perairan Ekslusif.

Mengenai KOPASUS dan KOPASKA pula, unit komando dan elit daripada Indonesia ini sudah terkenal di seantero dunia sehingga diiktiraf ketiga terhebat di dunia selepas SAS dan MOSSAD. Pengiktirafan ini mengambil kira beberapa kriteria termasuklah keberkesanan operasi dan tahap kesukaran operasi. Jelas sekali Indonesia memiliki produk komando mereka sendiri malah boleh dikatakan setanding dengan SEALS jika dilihat daripada jumlah tentera dalam unit komando mereka.

Jadi, penghinaan Royal Marines terhadap bangsa Melayu adalah sangat tidak wajar. Ini akibatnya jika kita terlalu tunduk kepada bangsa penjajah, senang-senang sahaja mereka meletakkan kita sebagai bangsa pengganas dan teroris.!

Advertisements

Tags: , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: