(Gambar) Lagak Pelik Masyarakat Pekan Rawa, Indonesia..


Oleh: takusahrisau

 

Bukan adegan bunuh diri beramai-ramai tapi ini adalah salah satu cara pengubatan alternatif terbaru oleh masyarakat di Pekan Rawa Buaya, Cengkareng, Jakarta Barat, Indonesia.

Masyarakat tempatan percaya bahawa aliran elektrik yang terhasil akibat tindakan elektrostatik antara rel dan roda kereta api boleh menyumbuhkan pelbagai penyakit seperti Diebetes, Darah Tinggi, bengkak urat dan jantung.

Lazimnya, rel kereta api ini akan mengumpulkan sekurang-kurangnya 10 orang warga tempatan pada satu-satu masa. Mereka akan ‘beristrirehat’ di situ selama satu jam sebelum beredar.

Setakat ini, masih belum ada kematian dilaporkan membabitkan pertembungan dengan kereta api kerana difahamkan rel tersebut jarang sekali dilalui oleh kereta api. Kerajaan Indonesia juga masih belum mengeluarkan sebarang larangan untuk tidak membenarkan masyarakat tempatan daripada berada di atas rel tersebut.

 

 

p/s: Menurut seorang penduduk, apabila disiram air di atas rel, kekuatan tenaga elektrik sangat kuat sehingga boleh menggentarkan urat-urat saraf di dalam badan. Betul atau tidak, Waallahualam.

Advertisements

Tags: ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Trackbacks / Pingbacks

  1. Town of Rawa Community Strange Behavior | THESUNDAILY - January 22, 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: