(Video) Adakah ‘ia’ Matahari kedua Sistem Solar atau Planet Baru?


Oleh: takusahrisau

 

Baru-baru ini, dua buah satelit pemantau pergerakan dan anomali matahari, Stereo A dan Stereo B telah menghantar imej yang bergitu menarik. Imej tersebut telah menimbulkan persoalan yang bukan sedikit berkenaan dengan ‘objek’  mega yang berada di belakang matahari. Objek tersebut dilihat statik seakan-akan matahari baru yang mana telah dianggap sebagai matahari kedua kepada sistem solar kita. Keadaan objek tersebut yang statik telah menolak dakwaan bahawa ‘objek’ tersebut adalah planet baru dalam sistem solar kita.

 

(Ingin sertai takusahrisau’s blog di Facebook?Klik SINI)

Projek ketiga daripada NASA ini untuk program NASA’s Solar Terrestrial Probes program (STP) telah memberikan hasil yang berbaloi apabila banyak perkara berkaitan matahari telah dikumpul dan dibuat kajian lebih lanjut. Imej yang tajam dan berkebolehan untuk menghasilkan video 3D membuatkan ia sangat berguna untuk saintis-saintis NASA.

Penggunaan dua satelit pemantau, Stereo A dan Stereo B telah membolehkan NASA menerima imej 3D dan video 360 darjah permukaan matahari.

 

Perhatikan rakaman pada minit 1.05

 

Kisah Falling Man, Jumpers, dan Waving Woman ketika Tragedi 9/11!

Episod #2: Gambar-gambar Perang Dunia ke-2 yang tidak pernah tersiar di Akhbar dan Majalah!

Hantu dan penjelasannya+extra: klip-klip video kelibat hantu!

Tags: ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: