(Video) Tindakan Berani Lelaki Misteri semasa Revolusi Mesir!


Oleh: takusahrisau

 

Semasa Revolusi Mesir sedang memuncak pada awal Januari lalu, seorang pemuda yang tidak dikenali identitinya telah menjadi bual bicara di blog dan internet. Ini adalah kerana keberanian pemuda tersebut berdiri di hadapan kenderaan anti-perusuh ketika mana perusuh-perusuh yang lain bertempiaran melarikan diri. Tindakan nekad lelaki tersebut telah menyebabkan kenderaan anti-perusuh tersebut berhenti mengejut dan bagaikan tidak percaya ada seorang pemuda yang berani bertindak sedemikian rupa. Tidak lama kemudian, kenderaan tersebut telah dikerumum kembali oleh perusuh yang kebanyakannya adalah golongan muda. 

Sehingga ke hari ini identiti lelaki misteri ini masih belum dapat dikenalpasti.

 

(Ingin sertai takusahrisau’s blog di Facebook?Klik SINI)

Peristiwa dramatik itu berlaku di Jalan Al-Qasr Al-Aini, Kaherah, Mesir. Video rakaman keberanian pemuda tersebut telah dirakam oleh journalis, Mostafa Fathi daripada Radio Horreyyetna. Beliau telah merakamkan video tersebut daripada balkoni pejabat beliau yang mana menghadap terus ke Jalan Al-Qasr Al-Aini. Untuk pengetahuan semua, Jalan Al-Qasr Al-Aini adalah jalan utama untuk ke Medan Tahrir yang menjadi medan penghimpunan raksasa semasa Revolusi Mesir 2011. Manakala, gambar pemuda berani tersebut telah dirakam oleh jurugambar Tarek Wajeh daripada Akhbar Al Masry Al Youm.

 

Samiri yang Misteri. Siapakah Samiri?

(Video) Cara guru di Mesir mendidik kanak-kanak – Kejam!

9 penyataan Ahli Kitab yang menidakkan sifat ketuhanan Allah SWT

 

Extra

Peristiwa keberanian pemuda Mesir ini telah banyak dikaitkan dengan peristiwa keberanian pemuda China semasa penghimpunan Bantahan Tiananmen pada 1989 di China. Sepertimana peristiwa dramatik di Mesir, pemuda cina yang nekad itu telah menyebabkan kereta kebal tentera Komunis China berhenti mengejut selepas mendapati terdapat seorang lelaki berdiri di hadapannya. Peristiwa tersebut telah menjadi ikon dan simbol keberanian golongan muda yang berani membantah kerajaan Komunis China.

Difahamkan bahawa, pemuda tersebut telah ditangkap oleh tentera Komunis China dan dihumban ke dalam penjara. Ada yang mengatakan beliau telah dihukum gantung tanpa pembicaraan yang formal. Ada juga mendakwa pemuda tersebut telah dihukum hukuman tembak oleh Komunis China. Walaubagaimanapun, identiti lelaki tersebut tidak pernah didedah oleh kerajaan Komunis China kerana bimbangkan kebangkitan kembali golongan muda yang menentang idealogi Komunis China. 

Imej ini telah menjadi simbol kejatuhan Komunis di seluruh dunia dan tamatnya Perang Dingin sejak tahun 1960-an. Sehingga ke hari ini, identiti lelaki tersebut masih belum dikenalpasti.

 

 

Adakah kita seberani dan senekad mereka?

Advertisements

Tags: ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: