(Gambar) Drama semasa Perang Dunia Kedua!


Oleh: takusahrisau

 

Gambar dan keterangan di bawah dipetik daripada majalah LIFE terbitan 12 Mac 1945. Setiap gambar-gambar ini dirakam oleh wartawan medan perang, George Silk.

 

Tentera Infantri ke-6 Amerika Syarikat menerombos ke sempadan tentera Jerman dengan melintasi sebuah sungai Roer. Sebuah jambatan buatan sendiri telah dibina oleh sepasukan jurutera. Semasa melintasi sungai Roer pada waktu subuh itu, tentera Jerman telah menghujani peluru mortar dan mesingun. Suasana seperti ini cukup menakutkan kepada sesiapa sahaja yang terlibat dalam operasi ini.

 

 

Di sudut berlainan di atas jambatan, seorang tentera Amerika Syarikat daripada unit yang sama mengalami kecederaan teruk akibat terkena serpihan peluru mortar musuh. Beliau hanya 40 meter untuk ke seberang sungai Roer. Daripada sini, sebuah drama telah tercipta daripada beberapa keping-keping gambar.

 

Sekurang-kurang 6 orang tentera Amerika Syarikat telah maju terus ke tebing di sebelah timur untuk mencari penembak hendap yang dipercayai bersembunyi disebalik pokok-pokok. Kelihatan dua orang tentera(sebelah kanan) kelihatan cukup berhati-hati. Manakala empat yang lain(Lihat anak panah kuning) sudah bersiap sedia mengempur.

 

 

Akhirnya, penembak hendap tersebut berjaya ditangkap. Terdapat beberapa orang penembak hendap ditugaskan di tebing timur sungai Roer. Namun, hanya dua orang(Lihat anak panah merah) sahaja yang menyerah diri dengan mengangkat sapu tangan putih. Manakala yang lain telah ditembak mati oleh tentera Amerika Syarikat selepas adegan berbalas tembakan.

 

 

Gambar ini adalah gambar terakhir untuk keempat-empat individu yang sempat dirakam oleh George Silk. Ini adalah kerana, beberapa detik selepas Silk mengambil gambar mereka, tentera Jerman yang berada paling hadapan(Lihat anak panah merah) telah menarik picu grenad miliknya dan seterusnya mengegarkan kawasan di sungai Roer buat beberapa ketika.

 

Tentera Jerman yang bertanggungjawab menarik picu grenad  mati serta-merta di tempat kejadian. Manakala, tentera Amerika Syarikat yang berada di belakang mengalami kecederaan yang serius. Silk sendiri telah mengalami kecederaan di kaki(Tidak dirakam dalam gambar).

 

Seorang tentera Amerika Syarikat dan tentera Jerman yang berjaya ditangkapnya(Lihat anak panah merah) telah melalui jambatan yang dihujungnya terdampar mayat tentera Amerika Syarikat(Lihat anak panah kuning) yang telah dipaparkan pada permulaan tadi.

 

(Ingin sertai takusahrisau’s blog di Facebook?Klik SINI)

Dua orang tentera Amerika Syarikat yang membawa rakannya yang cedera parah(Lihat anak panah kuning) semasa kejadian letupan grenad telah melintasi mayat rakan mereka yang terbunuh.

 

Tiba-tiba, jambatan tersebut telah terputus dua akibat serangan mortar daripada tentera musuh. Nyawa mereka sekarang berada di hujung tanduk.

 

Buih-buih yang terpercik(Lihat anak panah hijau) menunjukkan seorang tentera Amerika Syarikat telah membantu menyelamatkan tiga orang rakan beliau termasuk seorang yang cedera parah.

 

Kemudian, seorang lagi datang membantu. Bagaimanapun, jambatan pelampung buatan musnah selepas beliau bertindak memanjatnya. Kelihatan ramai yang melihat kejadian ini di seberang sungai Roer.(Lihat anak panah kuning)

 

Walaubagaimanapun, jambatan tersebut elok dengan sendirinya. Seorang tentera Amerika Syarikat menarik keluar rakannya yang cedera daripada tenggelam ke dalam sungai Roer. Mayat yang dipaparkan pada permulaan tadi masih lagi kelihatan. Kelihatan sebuah motorbot datang membantu.(Lihat anak panah kuning)

 

Sebuah motorbot datang untuk menyelamatkan mereka. Seorang tentera berusaha memanjat motorbot dalam keadaan basah kuyup.(Lihat anak panah kuning sebelah kanan)

 

 

Kesemuanya diselamatkan ke dalam motorbot kecuali seorang lelaki yang telah mati. Apakah nasib mayat yang terdampar di jambatan tersebut? Penulis tidak dapat memberi jawapannya.

Advertisements

Tags: ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

2 responses to “(Gambar) Drama semasa Perang Dunia Kedua!”

  1. Lawrence Belz says :

    Can we have this translated into English???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: