(Gambar) Misteri Objek di Langit Rusia Terungkap!


Oleh: takusahrisau

 

Misteri objek yang dianggap sebagai UFO oleh penduduk di bandar Ekaterinburg telah terungkap apabila saintis daripada Rusia telah mengeluarkan kenyataan rasmi bahawa ia adalah Roket Soyuz. Roket Soyuz telah dilancarkan oleh kerajaan Rusia untuk meningkatkan lagi sistem komunikasi Rusia yang sedia ada.

Berhubung dengan pancaran cahaya putih kebiru-biruan daripada roket tersebut, saintis menyatakan ia adalah hasil pembiasan cahaya bulan terhadap zarah-zarah yang dikeluarkan oleh roket tersebut.

Sebenarnya ia bukan kali pertama pemandangan sebergini berlaku di langit Rusia. Pada 2005, Roket Soyuz-Fregat telah mengeluarkan cahaya yang hampir serupa apabila terbias dengan cahaya matahari. Sepertimana fenomena pada kali ini, pancaran pelik daripada roket tersebut telah disalah anggap oleh penduduk tempatan sebagai penampakan UFO.

Rusia adalah salah sebuah negara yang mempunyai satelit terbanyak di ruang angkasa. Dianggarkan lebih daripada 100 buah satelit mengorbit di langit dan dua pertiga daripadanya adalah bertujuan untuk meningkatkan sistem pertahanan dan komunikasi Rusia.

Berikut adalah gambar-gambarnya:

(Ingin sertai takusahrisau’s blog di Facebook?Klik SINI)

 

Advertisements

Tags: ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: