(Gambar) Hukuman Ling Chi yang cukup menggerunkan!


Oleh: takusahrisau

 

Ling Chi adalah salah satu hukuman purba yang dipraktikkan oleh kerajaan monarki China terhadap penjenayah kes-kes berat sejak 900AD sehingga ia dimansuhkan pada tahun 1905. Ling Chi daripada sudut istilahnya membawa maksud hirisan perlahan-lahan”.

Sepertimana maksud Ling Chi, hukuman ini bergitu menyeksakan kerana penjenayah dibiarkan terseksa sehingga tiga hari dan paling lama mencapai berminggu-minggu. Hukuman ini bermula dengan penjenayah dikerat anggota bahagian dada, kaki dan tangan. Selepas itu, penjenayah dibiarkan meraung kesakitan sehingga pengsan. Keesokkan harinya, penjenayah disimbah dengan air untuk menambahkan lagi seksa dan azab.

Pada hari ketiga dan hari terakhir, penjenayah akan ditikam pada dada dan dikerat kepala sehingga penjenayah tersebut menemui maut. Hukuman ini diadakan di khalayak ramai untuk memberi peringatan kepada yang hidup bahawa setiap jenayah akan mendapat hukuman paling teruk dan menyeksakan.

(Ingin sertai takusahrisau’s blog di Facebook?Klik SINI)

Hukuman Ling Chi sebenarnya bukan sahaja tertakluk di negara China sahaja. Malahan di negara Islam di bawah kerajaan Dinasti Abbasiyyah, seorang ahli sufi bernama Mansur al-Hallaj(858-922) telah dihukum dengan hukuman yang serupa dengan hukuman Ling Chi. Mansur al-Hallaj telah diseksa dengan tangan dan kakinya dikerat. Beliau kemudian dibiarkan terseksa sedemikian sebelum dipancung kepalanya. Selepas itu, mayat Mansur telah dibakar dan dibuang abunya di Sungai Furat. Sepertimana hukuman Ling Chi, hukuman yang dikenakan ke atas Mansur al-Hallaj disaksikan oleh ribuan rakyat Baghdad termasuk keluarga, pengikut dan sahabat beliau.

Berikut adalah gambar-gambar yang sempat dirakam oleh seorang journalis, Henry Norman semasa hukuman Ling Chi dilaksanakan:

 

Advertisements

Tags:

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

One response to “(Gambar) Hukuman Ling Chi yang cukup menggerunkan!”

  1. deella mozas says :

    pic yang mengerikan tetapi itulah hakikat yang sebenar.. Semoga iannya memberi pengajaran kepada kita semua.. Thanks y0ur inf0=)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: