(Gambar) Telefon Awam di seluruh dunia


Oleh: takusahrisau

 

Tidak dinafikan bahawa telefon bimbit amat penting pada hari ini. Namun, masih ingatkah pembaca semua kepada telefon awam sebelum kemunculan telefon bimbit secara berleluasa di Malaysia sekitar tahun 2000?

Telefon pondok boleh dikatakan menjadi satu keperluan sekitar tahun 80-an sehingga menjelang tahun 2000. Manakan tidak, kebanyakan penduduk di kawasan pendalaman masih lagi tidak mampu memakai telefon rumah kerana kekangan kewangan. Jadi, tumpuan utama mereka semestinya telefon awam jika berlaku sebarang kecemasan.

Namun, pada hari ini, telefon awam bagaikan dipandang sepi.  Tiada sebarang pemulihan yang dilakukan oleh pihak berwajib untuk menjaga ‘warisan’ masyarakat ini. Telefon awam dianaktirikan sehingga pihak telekomunikasi memutuskan untuk mengehadkan penggunaannya di seluruh negara. Kini, telefon awam hanya kelihatan di kawasan-kawasan metropolitan, universiti, dan beberapa lebuhraya di Malaysia sahaja.

Oklah, di bawah adalah beberapa telefon awam yang dikutip gambarnya di seluruh dunia. Jom, apa kata kita saksikan bersama-sama.

 

 

 

(Ingin sertai takusahrisau’s blog di Facebook?Klik SINI)

 

The Beatles

 

Advertisements

Tags: ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: