(Gambar) Mayat-mayat selebriti terkenal!


Oleh: takusahrisau

 

1. Sharon Tate

Sharon Tate

 

 

 

Meninggal dunia pada: 9 Ogos 1960 pada usia 26 tahun.

Sebab Meninggal dunia: Dibunuh oleh pengikut Charles Manson bersama empat orang yang lain. Lebih tragis, beliau dibunuh bersama-sama anak di dalam kandungan yang ketika itu sudah menjangkau 8 bulan.

Sebab dikenali: Beliau adalah atress yang semakin meningkat dan pernah dicalonkan untuk anugerah Golden Globe untuk filem Valley of the Dolls(1967). Beliau berkahwin dengan pengarah terkenal Roman Polanski pada 1968. Sharon Tate adalah perkahwinan kedua bagi Roman Polanski. 

Mayat Sharon Tate di bawa keluar daripada kediamannya.

 

 

 

2. Leon Trotsky

Leon Trotsky

 

 

Meninggal dunia pada: 21 Ogos 1940 pada usia 60 tahun.

Sebab Meninggal dunia: Dibunuh oleh agen Soviet yang berasal daripada Sepanyol, Ramon Mercader di rumah beliau yang terletak di Mexico. Beliau dibunuh menggunakan kapak untuk pemecah ais. Sewaktu diserang, beliau masih lagi hidup dan akhirnya meninggal dunia di hospital akibat kecederaan teruk di kepala.

Sebab dikenali: Beliau adalah pemimpin utama Revolusi Oktober pada 1917 bersama-sama Vladimir Lenin semasa menggulingkan kuasa monarki Tsar. Setelah Lenin meninggal dunia, beliau sangat tidak bersefahaman dengan pemimpin Soviet yang seterusnya, Joseph Stalin. Trotsky telah dipecat daripada kesemua kepimpinan di Soviet Union dan beliau akhirnya bertindak meninggalkan negaranya untuk menetap di Mexico. Di sana beliau menyebarkan ideologi komunis aliran Trotskyisme yang bertentangan dengan aliran komunis Stalin dan Moa Tse Tung.  

 

Leon Trotsky dalam keranda.

 

 

 

3. Aldo Moro

Aldo Moro

 

 

Meninggal dunia pada: 9 Mei 1978 pada usia 61 tahun.

Sebab Meninggal dunia: Dibunuh oleh anggota Red Brigade yang berfahaman komunis. Plot pembunuhan dimulakan dengan penculikannya pada 16 March 1978 Semasa insiden penculikan tersebut, lima orang pengawal peribadi Moro meninggal dunia. Selepas 54 hari diculik, Aldo Moro telah ditembak 11 kali di dada. Mayatnya dijumpai di dalam bonet kereta di perkarangan parkir di Via Caetani, Rom.

Sebab dikenali: Beliau adalah Perdana Menteri Itali semasa insiden pembunuhan tersebut berlaku. Beliau juga pernah memimpin Itali pada penggal 1963 sehingga 1968. Beliau yang memegang jawatan Presiden Christian Democracy dikenali individu paling lama memerintah Itali iaitu selama 6 tahun. 

 

Aldo Moro ditemui di dalam bonet kereta.

 

 

4. Robert Kennedy

Robert F. Kennedy

 

 

 

Meninggal dunia pada: 6 Jun 1968 pada usia 42 tahun.

Sebab Meninggal dunia: Ditembak pada 5 Jun 1968 oleh Sirhan Bishara Sirhan, seorang warga Palestin yang beragama Kristian. Sebanyak empat das dilepaskan kepada Robert Kennedy namun peluru keempat telah menembusi badannya. Kennedy bagaimanapun masih mampu hidup selama 26 jam sebelum disahkan meninggal dunia secara rasmi keesokkan harinya.

Sebab dikenali: Beliau adalah bakal presiden Amerika Syarikat semasa beliau dibunuh. Sewaktu insiden pembunuhan pada 5 Jun 1968, beliau baru sahaja selesai memberi ucapan susulan kemenangannya terhadap Eugene McCarthy untuk pilihanraya awal (primary election) pada 4 Jun 1968.

Robert Kennedy diberi bantuan selepas ditembak.

 

 

5. Eva Peron

 

 

Meninggal dunia pada: 26 Julai 1952 pada usia 33 tahun.

Sebab Meninggal dunia: Akibat kanser servik. Beliau meninggal dunia pada jam 8.25 pagi. Direkodkan bahawa berat badannya hanya 35 kg.

Sebab dikenali: Beliau adalah isteri kepada Presiden Argentina, Juan Peron. Di sebalik nama Juan Peron, beliau mempunyai karisma tersendiri apabila mampu menarik perhatian golongan kelas bawahan dan pekerja. Eva Peron adalah watak utama pengerak golongan hak wanita apabila menjadi presiden Female Peronist Party. Parti tersebut adalah parti wanita pertama diwujudkan di dunia. 

Eva Peron semasa dibedah siasat.

 

6. Nikolas Concescu

Meninggal dunia pada: 25 Disember 1989 pada usia 71 tahun.

Sebab Meninggal dunia: Dihukum bunuh oleh skuad penembak.

Sebab dikenali: Beliau adalah presiden Romania yang berfahaman Komunis sehingga kejatuhannya pada tahun 1989. Kejatuhannya menyebabkan negara Romania bebas daripada fahaman komunis secara keseluruhan.

Nikolas Concescu

 

7. Dr. Josef Mengele

Meninggal dunia pada: 7 Februari 1979 pada usia 68 tahun.

Sebab Meninggal dunia: Meninggal dunia akibat lemas. Dipercayai diserang strok semasa beliau berenang.

Sebab dikenali: Beliau adalah doktor di kem tahanan Nazi. Digelar dengan gelaran ‘Angel of Death’ menggambarkan kerakusan dan sifat ganas beliau semasa perang dunia kedua. Beliau dituduh melakukan experimen yang melibatkan manusia terutama melibatkan warga Yahudi. Selepas perang dunia kedua, beliau terselamat daripada dikenakan perbicaraan di Nuremberg dan melarikan diri ke Amerika Selatan, tempat di mana beliau akhirnya bersemadi.

tengkorak Dr. Josef Mengele yang digali keluar.

 

8. Herman Georing

Meninggal dunia pada: 15 Oktober 1946 pada usia 53 tahun.

Sebab Meninggal dunia: Meninggal dunia akibat meminum racun Sianida semasa dalam tahanan.

Sebab dikenali: Beliau adalah ahli politik Jerman dan juga orang kuat Parti Nazi. Beliau antara beberapa orang kepercayaan Hitler semasa Perang Dunia Kedua.

Herman Goering yang membunuh diri menelan racun Sianida.

 

9. Bruce Lee

Meninggal dunia pada: 20 Julai 1973 pada usia 32 tahun.

Sebab Meninggal dunia: Meninggal dunia akibat pengembangan otak(brain sweeling), kemungkinan disebabkan oleh kecederaan atau pengambilan ubat-ubatan secara berlebihan.

Sebab dikenali: Beliau adalah pelakon, pengarah dan ahli seni mempertahankan diri. Beliau dikenali sebagai perintis kepada pelakon Asia terutama daripada Hong Kong untuk menempa kejayaan di Hollywood. Persona dan ketokohannya membuatkan namanya terus dikenang sehingga ke hari ini.

Bruce Lee di dalam keranda

 

10. Aldolf Hitler

Meninggal dunia pada: 30 April 1945 pada usia 56 tahun.

Sebab Meninggal dunia: Meninggal dunia akibat membunuh diri di bunker peribadi beliau.

Sebab dikenali: Beliau adalah pemimpin utama Parti Nazi yang menguasai Jerman pada dekad 30-an. Beliau dikatakan bertanggungjawab menyebabkan terbunuhnya 1.6 juta warga Yahudi di seluruh dunia. Walaubagaimanapun, kematian beliau masih menjadi misteri.

Hitler yang membunuh diri dengan menembak dirinya sendiri.

 

 

 

Tamat Part 1..Bakal menyusul Part 2 akan datang!

Advertisements

Tags: , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: