Berita berkenaan Tsunami lebih cepat tersebar di Facebook!


Oleh: takusahrisau

 

Facebook  telah memplot peta menunjukkan bagaimana gempa bumi dan tsunami di Jepun telah tersebar ke seluruh dunia sejam selepas bencana memusnahkan tersebut berlaku. Ia lebih cepat daripada medium infomasi yang lain termasuklah akhbar-akhbar online terkemuka.

Facebook antara lain menunjukkan pemetaan status berkaitan dengan kata kunci ‘earthquake’, ‘tsunami’ dan ‘Japan’ daripada pukul 10.37pm pada hari Khamis sehingga 12.45pm pada hari Jumaat mengikut aturan jam Pacific Coast.

Kebanyakkan aktiviti ‘update status’ yang dilakukan oleh pengguna Facebook di kawasan Pantai Barat dan Pantai Timur Amerika Syarikat, Eropah Utara serta Asia Tenggara berkaitan dengan tsunami di Jepun menunjukkan minat mereka terhadap bencana yang berlaku di luar pantai Sendai tersebut.

Jurucakap mereka berkata, “Ia menunjukkan buat pertama kalinya, percikan perbualan di Facebook untuk mengetahui apa yang berlaku dan orang ramai menggunakannya bagi merapatkan hubungan antara keluarga dan rakan-rakan.”

 

Advertisements

Tags:

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: