(Terbaru) Tsunami di Jepun ekoran gempa bumi 8.9 skala Ricther!


Oleh: takusahrisau

  

Jepun dilanda bencana Tsunami ekoran gempa bumi berukuran 8.9 skala Richter mengikut United State Geological Survey yang dikeluarkan semalam. Gempa bumi dilaporkan berlaku pada pukul 2.45 petang(waktu Tokyo) di timur Sendai, Kepulauan Honshu pada kedalaman 24 kilometer.

Terbaru, kerajaan Australia, Indonesia, Amerika Syarikat, China, Taiwan dan Filipina telah mengeluarkan amaran untuk berjaga-jaga ekoran tsunami yang dicetuskan oleh gempa bumi tersebut. Malaysia juga tidak terkecuali untuk menerima ancaman tsunami berdasarkan kekuatan gempa bumi tersebut. 

Berikut adalah video yang dirakam:

 

Setakat ini, dilaporkan seramai 19 orang disahkan meninggal dunia dan beberapa yang lain terperangkap dalam kejadian tanah runtuh. Tsunami yang melanda telah menyebabkan penduduk Tokyo kehilangan punca elektrik dan tentera telah diarahkan untuk memberi perkhidmatan terbaik.

Saintis menyatakan bahawa kejadian gempa bumi dan Tsunami ini adalah antara bencana alam terburuk dalam sejarah.

Di bawah adalah gambar-gambar kedasyhatan Tsunami yang melanda Jepun.

 Gambar-gambar dipetik di www.dailymail.co.uk

 

 

 

 

Selanjutnya, pembaca boleh baca berita penuh dibawah(dipetik daripada Berita Harian):

 

TOKYO: Jepun dilanda gempa bumi berukuran 8.9 magnitud di timur laut negara itu dan menyebabkan tsunami setinggi empat meter yang menghanyutkan kereta dan meruntuhkan bangunan di sepanjang perairan dekat pusat gempa.

Terdapat laporan kecederaan akibat daripada kejadian berkenaan di Tokyo. Di beberapa tempat sepanjang peairan Jepun, rakaman televisyen menunjukkan kerosakan teruk akibat tsunami, dengan puluhan kereta, bot dan bangunan dihanyutkan air.

Sebuah kapal besar dihanyutkan tsunami yang merempuhnya ke arah tembok penahan di bandar Kesennuma, wilayah Miyagi, kata stesen ootage on public broadcaster NHK.

Pegawai sedang menilai jumlah kerosakan, kecederaan dan kematian akibat daripada gempa bumi tetapi tiada maklumat diperoleh setakat ini.

Gempa bumi itu berlaku pada jam 2.46 petang dan diikuti siri gegaran kuat termasuk 7.4 magnitud kira-kira 30 minit selepas itu. – Reuters

 

.

Advertisements

Tags: ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

One response to “(Terbaru) Tsunami di Jepun ekoran gempa bumi 8.9 skala Ricther!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: