Siri Islam Sebelum ISLAM: Ajaran Arianisme(Siri 2)


Oleh: takusahrisau

 

Bagi siri ke-2, penulis akan menceritakan bagaimana sejarah pengembangan agama yang berteraskan tauhid sebelum kedatangan Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW. Namun, pada siri ke-2, fokus penulis adalah agama Nasrani fahaman Arianisme.

 

Mukadimmah

Daripada Adam as sehingga Nabi Nuh as, umat manusia masih lagi berpegang kepada agama yang menyembah tuhan yang Esa. Tempoh masa daripada Adam as sehingga Nuh as adalah beribu-ribu tahun lamanya – Cukup panjang untuk mereka mempunyai iman yang tetap kepada Allah swt yang Esa.

Namun, selepas kematian empat orang soleh iaitu Wadd, Suwaa’, Yaghuts, Ya’uq dan Nasr, mereka telah mengambil inisiatif untuk mengingati mereka dengan membuat patung yang persis wajah keempat-empat mereka. Menurut riwayat, Wadd, Suwaa’, Yaghuts, Ya’uq dan Nasr hidup sezaman dengan Nuh as

Walaubagaimanapun, kaum Nuh as pada mulanya tidak menyembahnya tetapi hanya sekadar menjadi pemangkin kepada amal soleh mereka. Namun, hari berganti hari, syaitan akhirnya berjaya menusuk kalbu dengan mencucuk jarum kejahilan dalam diri mereka. Mereka mula lupa pada Allah yang Esa dan akhirnya terus menerus menyembah berhala sehingga lupa bahawa Allah swt adalah tuhan yang satu-satunya wajib disembah. Pada saat itulah, Nuh as diutuskan oleh Allah swt untuk membawa mereka ke landasan yang betul. Menurut Ibnu Abbas ra, ia adalah asal sejarah penyembahan patung atau paganisme dalam sejarah kehidupan manusia.

Berkenaan berhala-berhala tersebut, Allah swt telah berfirman di dalam surah Nuh ayat 23 yang bermaksud,

“Dan mereka berkata jangan sekali-kali kamu meninggalkan (penyembahan) tuhan kamu dan jangan pula kamu tinggalkan Wadd, dan jangan pula Suwaa’, Yaghuts, Ya’uq dan Nasr.”

Dalam ayat ini, Allah swt telah memberi gambaran kepada Rasulullah saw tentang keadaan yang berlaku ketika Nabi Nuh as menjalankan misi dakwahnya.

 

Kristian aliran Triniti yang sesat lagi menyesatkan!

Zaman bertukar zaman, Rasul bertukar Rasul, penyembahan berhala terus membiak miskipun banyak kali teladan dan peringatan telah Allah swt berikan kepada mereka dalam bentuk pembinasaan kaum seperti yang berlaku kepada Kaum Lut as, bencana alam yang memudaratkan seperti yang berlaku kepada Kaum Hud as dan Kaum Nuh as dan ketidak-berkatan yang Allah swt timpakan 10 kabilah Bani Israel yang akhirnya berkelana di bumi Allah swt tanpa arah tujuan. Menurut tradisi Bani Israel, 10 kabilah Bani Israel tersebut dipercayai telah ‘pupus’.

Kristian Triniti dipercayai terpengaruh secara total dengan paganisme.

 

 

 

 

Dalam meniti hari, agama-agama samawi tidak terkecuali daripada terus mendapat impak daripada sejarah kaum mereka yang menyembah berhala. Agama Kristian adalah contoh yang paling kuat mengambil elemen-elemen paganisme untuk dimasukkan dalam doktrin-doktrin agama mereka.

Sebenarnya, permulaan paganisme dalam agama Kristian bermula dengan penyebaran doktrin triniti dalam agama Krisitian. Ajaran Triniti antara lain mempercayai bahawa Nabi Isa  adalah anak Tuhan, Nabi Isa adalah Roh Suci dan Nabi Isa adalah Tuhan. Ajaran sedemikian meniru bulat-bulat ajaran paganisme Yunani yang kuat kepercayaan mereka terhadap dewa-dewi.

Ajaran Triniti diasaskan oleh seorang mubaligh awal Kristian iaitu Saul of Tarsus (kekadang disebut Paul of Tarsus). Beliau bertanggungjawab sepenuhnya dalam menyebarkan ajaran tersebut. Saul of Tarsus dipercayai ramai cendiakiawan Islam dan anti-triniti sebagai seorang yang sesat kerana menyebarkan ajaran yang menyerupai ajaran paganisme berbanding ajaran agama tauhid yang diperturunkan Allah swt kepada setiap Rasul-NYA.

Firman Allah swt dalam surah al-Mai’dah ayat 72-73,

Sesungguhnya kafirlah orang-orang yang mengatakan: “Bahawasanya Allah salah seorang dari yang tiga”, padahal sekali-kali tidak ada Tuhan selain dari Tuhan Yang Esa. Jika mereka tidak berhenti dari apa yang mereka katakan itu, pasti orang-orang yang kafir diantara mereka akan ditimpa siksaan yang pedih. 

 

Melalui ayat ini, kita dapat membuat kesimpulan bahawa Saul of Tarsus sememangnya telah sesat dan sangat menyesatkan. Miskipun, doktrin-doktrin yang dibawa Saul of Tarsus mampu menarik minat ramai masyarakat Rom, namun ia gagal menambat hati masyarakat sekitar tanah Arab terutama di kawasan yang kuat pegangan ajaran Hanif (ajaran Tauhid yang dibawa Nabi Ibrahim as).

Saul of Tarsus turut tidak bersependapat dalam banyak perkara asas dengan mubaliqh-mubaliqh lain yang berjuang bersama-sama dengannya. Antaranya adalah dalam hukum berkhatan bagi orang Kristian.

Saul of Tarsus sememang seorang yang sangat sesat.!

(pembaca boleh membaca artikel mengenai Saul of Tarsus dalam artikel penulis di SINI)

 

Munculnya Arius yang tampil berani menentang ajaran Triniti

Arius adalah seorang pendakwah tauhid yang lahir pada 256M iaitu 315 tahun sebelum lahirnya rasul junjungan kita, Muhammad SAW. Sepertimana yang dibawa oleh Nabi Muhammad saw, Arius membawa ajaran yang sangat berlawanan dengan ajaran Triniti iaitu menyatakan Nabi Isa as adalah makhluk dan Rasul Allah.

Arius

 

Arius memiliki jalan dakwah yang berliku dek kerana kelancangan beliau menyoal pendirian ajaran triniti yang ternyata sudah terpesong jauh daripada ajaran sebenar Nabi Isa as.

 

Berguru dengan Lucian of Antioch

Arius yang diyakini lahir di Libya dan berketurunan Berber itu telah berguru dengan seorang paderi Nasrani terkemuka, Lucian of Antioch. Lucian of Antioch adalah individu yang paling berpengaruh dalam diri Arius kerana daripada Lucian inilah, Arius mendapat didikan tauhid yang sebenar dalam mengesakan Allah swt. Menurut ajaran Lucian, Nabi Isa as hanya seorang Nabi dan Rasul yang diutuskan kepada manusia bagi memandu mereka ke jalan tauhid yang sebenar. Fahaman inilah yang membawa kepada konsep unitriniti kemudian hari.

 

Berdakwah kepada Gereja Ortodoks

Arius ternyata individu yang paling berani pada abad beliau dilahirkan. Pada 319, beliau telah menulis surat kepada gereja Ortodoks dengan niat untuk memperbetulkan kesyirikan mereka kepada Allah swt. Banyak juga paderi-paderi dan bishop-bishop telah memeluk ajaran tauhid Arius. Ini menimbulkan rasa tidak senang paderi-paderi fahaman Triniti. .

Pada 325M, Arius mendapat tentangan yang sengit apabila diajak berdebat di Persidangan Nicaea. Arius tidak sedikitpun gentar dengan pelawaan itu miskipun mengetahui bahawa di dalam persidangan itu dihadiri 22 orang Bishop yang hampir kesemuanya adalah berfahaman Triniti. Beliau hanya mendapat sokongan rakan rapatnya, Eusebius of Nicomedia dan beberapa rakan lain.

 

Memulakan perdebatan dengan ayat John 14:28

Miskipun ketika itu umur Arius dalam lingkungan 69 tahun, ia tidak menghalangnya daripada memberi tentangan yang terbaik kepada setiap paderi yang berdebat dengannya. Arius dianugerahi Allah SWT dengan kepetahan berbicara dan ketinggian ilmu agama. Ini diperakui oleh Epiphanius of Salamis.

Tinggi dan kurus, perwatakan seorang tokoh dan tutur kata yang bersopan. Kaum wanita sangat suka padanya dek kerana tarikan ketampanan dan tersentuh dengan kezuhudan dirinya. Kaum lelaki pula kagum dengan aura ketinggian ilmu pengetahuanya.”

Dalam satu rekod sejarah Persidangan Nicaea 325M, Arius telah memulakan perdebatan dengan membacakan ayat dalam kitab Injil kepada hadirin yang bermaksud,

“You heard me say, ‘I am going away and I am coming back to you.’ If you loved me, you would be glad that I am going to the Father, for the Father is greater than I”

John 14:28 

“Kamu dengar aku berkata, “Aku pergi tetapi aku akan kembali lagi pada kamu. Jika kamu sayang aku, kamu akan gembira bahawa aku pergi kepada Tuhan, (yang mana) Tuhan adalah jauh lebih AGUNG daripadaku”

John 14:28 

Ayat Injil itu dipercayai intipati sebenar ajaran tauhid Arius. Namun, dipercayai bahawa injil yang digunakan Arius adalah jauh berlainan dengan Injil yang terdapat pada hari ini. Injil yang terdapat pada hari ini adalah Injil yang telah disusun selepas Persidangan Nicaea 325M. Dalam Injil tersebut, segala ayat-ayat yang bertentangan dengan ajaran Triniti telah dibuang dan diganti dengan ayat yang lebih sesuai dengan doktrin mereka. Dotrin mereka telah diistiyharkan secara rasmi sebagai Nicean Creed.

Daripada detik itulah Injil mula terpesong secara rasmi sehingga hari ini.

 

Perdebatan dengan Nicholas of Myra

Di persidangan of Nicaea pada 325M, perdebatan paling diingati adalah perdebatan antara Arius dan Nicholas of Myra yang ketika itu berusia 55 tahun. Perdebatan ternyata sampai ke tahap paling sensitif dalam ajaran Nasrani.

Miskipun Arius telah diasak dengan soalan bertubi-tubi oleh paderi-paderi Triniti sebelumnya, namun Arius kelihatan tenang menjawab setiap persoalan mereka. Kini giliran Nicholas of Myra pula tampil berdebat dengan Arius. Ternyata, Nicholas bukanlah pasangan debat Arius. Oleh kerana tidak mampu lagi menjawab debat Arius, Nicholas terus menempa Arius dan menampar mukanya  sehingga tersungkur. Arius yang terkenal dengan kezuhudannya tidak melawan tindakan Nicholas of Myra.

Dalam kejadian itu, Nicholas of Myra ditangkap dan dihumban ke dalam penjara tetapi dibebaskan kembali oleh Maharaja Constantine. Nicholas of Myra diangkat oleh penganut Triniti sebagai Saint dan tindakan beliau menampar Arius telah dipertahankan oleh mereka sebagai satu tindakan suci untuk membela ajaran syirik mereka.

Saint Nicholas of Myra adalah asal usul bagi nama Santa Claus yang sentiasa mewarnai Hari Natal menjelang 25 Disember.

 

Arius diistiyharkan tewas

Seperti dijangkakan oleh Arius, beliau telah diistiyharkan tewas kepada paderi-paderi Triniti. Ia disebabkan oleh pengaruh Maharaja Constantine yang telah dirasuki dengan fahaman triniti yang menebal.

Arius dan rakan-rakannya telah diusir keluar daripada wilayah kekuasaan Constantine ke Illyricum. Rakan seperjuangan Arius adalah Euzoios, dua orang paderi daripada Libya, Theonas of Marmarica and Secundus of Ptolemais. Mereka telah diperlakukan sedemikian kerana tidak menandatangani Nicaean Creed sepertimana yang diperintahkan oleh Maharaja Constantine.

Sahabat rapat Arius iaitu Eusebius of Nicomedia, Maris of Chelcedon dan Theognis of Nicaea telah mendapat pengampunan Constantine kerana telah menandatangani Nicaean Creed. Walaubagaimanapun, mereka tidak mempersetujui untuk mengutuk Arius sepertimana yang dilakukan oleh paderi triniti, Athanius of Alexanderia, Nicholas of Myra dan ramai lagi.

Kemuncak kepada tewasnya Arius dalam persidangan tersebut adalah buku-buku ajaran Arius terutamanya buku Thaleia dan Injil tauhid Arius telah diarahkan dibakar oleh Maharaja Constantine. Malah segala Injil yang dikatakan ‘bidaah’ seperti Injil Barnabas, Injil Judas, Injil Gnostic dan sebagainya telah diarahkan untuk dibakar.

Pada hari ini, ajaran sebenar dan hukum-hakam ajaran Arianisme tidak dapat diketahui sumber asalnya. Yang tinggal hanya asas ajaran Arianisme dan ‘rakaman’ dialog persidangan Nicaea serta surat-surat yang Arius tuliskan kepada sahabatnya seperti surat kepada Eusebius of Nicomedia.

 

Ajaran Arianisme terus berkembang

Arius meninggal dunia pada tahun 336M pada usia 80 tahun. Kematian Arius masih lagi diselubungi misteri. Arius dipercayai telah diracun oleh paderi-paderi Triniti yang sudah lama tidak senang duduk dengan perkembangan ajaran Arianisme.

Setahun sebelum Arius meninggal dunia, Arius sudah mula mendapat tempat di Istana Constantinople. Maharaja Constantine juga sudah mula mengampun beliau dan memujuk beliau kembali daripada pelarian. Malah, terdapat pendapat mengatakan Constantine telah memeluk ajaran Arianisme pada penghujung usianya. Ia diperkuatkan dengan kisah Constantine dibaptiskan oleh sahabat Arius, Eusebius of Necomedia di katil semasa nazak.

Anak kepada Constantine iaitu Constantine II(316-340) juga adalah penganut ajaran Arianisme yang sangat taat. Manakala Maharaja Valens(328-378) juga adalah penganut Arianisme.

Ajaran Arius terus berkembang. Anak murid Eusebius of Necodemia iaitu Ulfilas telah berkelana ke Eropah Timur untuk mengembangkan ajaran Arianisme. Ulfilas telah berjaya berdakwah sehingga sampai ke masyarakat Vasigoth, Ostrogoth, Vandals, Franks, Burgundians dan Lombards.  Di Eropah Timur, Arius telah diangkat sebagai saint dan matyr sebagai menghargai pergorbanan beliau dalam mempertahankan ajaran tauhid.

Bangsa-bangsa yang kebanyakan berasal daripada Jerman ini telah berjaya membina empayar mereka sehingga ke Afrika Utara dan Sepanyol(Vasigoth) dan utara Itali(Ostrogoth, Lombards) serta Perancis(Franks). Di sini, mereka telah menyebar-luaskan ajaran Arianisme kepada masyarakat yang ditakluki mereka yang mana pada masa itu kebanyakan mereka masih lagi mengamalkan ajaran paganisme.

Ajaran Arianisme telah bertahan di Eropah Timur dan wilayah sekitarnya sekurang-kurangnya sehingga abad ke-6 apabila raja Franks, Clovis I telah memeluk ajaran Triniti Katholik pada 496 dan raja Vasigoth, Liuvigild pula memeluk ajaran tersebut pada 586. Namun, ia tidak bermakna rakyat mereka turut serta menyertai raja mereka mempercayai ajaran tersebut.

(Ingatlah), ketika Allah berfirman: “Hai Isa, sesungguhnya Aku akan menyampaikan kamu kepada akhir ajalmu dan mengangkat kamu kepada-Ku serta membersihkan kamu dari orang-orang yang kafir, dan menjadikan orang-orang yang mengikuti kamu di atas orang-orang yang kafir hingga hari kiamat. Kemudian hanya kepada Akulah kembalimu, lalu Aku memutuskan diantaramu tentang hal-hal yang selalu kamu berselisih padanya.” 

 

Islam pengganti Ideal

Allah swt Maha Mengetahui, dalam manusia semakin hampir hilang pegangan mereka kepada ajaran Tauhid, Allah swt telah mengutus Rasulullah saw sebagai pembawa ajaran Tauhid yang mengesakan Allah swt iaitu ISLAM. Allah swt telah mengutuskan Muhammad saw di kalangan masyarakat Arab kerana ketika itu masyarakat Arab adalah masyarakat yang paling teruk terpesong daripada ajaran Tauhid yang dibawa oleh Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail. Hampir kesemua masyarakat mereka menganut ajaran paganisme. Malah, bapa saudara Rasulullah saw, Abu Talib adalah penganut ajaran paganisme yang sangat tegar.

Archbishop Dmitri daripada Gereja Ortodoks Amerika pernah mendakwa Islam adalah pengganti ideal ajaran Arianisme berikutan hampir 100 peratus ajaran Islam menyamai ajaran Arianisme.

Sehingga kini, terdapat masyarakat Kristian selalu menyebut istilah Arian untuk merujuk kepada individu yang mempercayai dan menyayangi Isa as tetapi menolak Nicaean Creed. Arianisme amat sesuai untuk dinyatakan sebagai ajaran yang hampir 100 peratus datangnya daripada nabi Isa as selain bebarapa ‘mazhab’ anti-triniti yang lain. Ajaran Arianisme adalah Islam sebelum datangnya ISLAM.!

 Wahai manusia, sesungguhnya telah datang Rasul (Muhammad saw) itu kepadamu dengan (membawa) kebenaran dari Tuhanmu, maka berimanlah kamu, itulah yang lebih baik bagimu. Dan jika kamu kafir, (maka kekafiran itu tidak merugikan Allah sedikitpun) kerana sesungguhnya apa yang di langit dan di bumi itu adalah kepunyaan Allah. Dan adalah Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana

Advertisements

Tags: , , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

7 responses to “Siri Islam Sebelum ISLAM: Ajaran Arianisme(Siri 2)”

 1. Mr True says :

  Jesus adalah nabi akhir zaman,selepasnya adalah dajal
  wahai penulis kamu sesat.
  Yahudi adalah kaum pilihan tuhan.Sekarang mereka yang menaluki dunia.
  Microsoft,window,hanphone dll.awak ini cakap saja lebih.
  JESUs 2011
  MOhammad 1432 =579 tahun ,mana mata otak awak?

  • takusahrisau says :

   terima kasih mr true memberi pendapat di ruangan komen penulis..

   kalau sudi,apa salah baca pendapat daripada penulis pula kan..
   apa yang awak cakap berkenaan Yahudi adalah benar, mereka menakluki dunia dan umat Islam secara keseluruhan merempat di ‘kaki’ mereka. Wahai Mr. True, Perkara ini telah pun diramalkan oleh Rasul kami iaitu Muhammad saw.

   Dalam hadis dari Tsauban r.a. Rasulullah s.a.w. ketika beliau berkata:
   Rasulullah s.a.w. bersabda:

   “Hampir terjadi keadaan yang mana ummat-ummat lain akan mengerumuni kalian bagai orang-orang yang makan mengerumuni makanannya. ”
   Salah seorang sahabat berkata; “Apakah karena sedikitnya kami ketika itu?”
   Nabi berkata: Bahkan, pada saat itu kalian banyak jumlahnya, tetapi kalian bagai ghutsa’ (buih kotor yang dihanyutkan air ketika banjir). Pasti Allah akan cabut rasa segan yang ada di dalam dada-dada musuh kalian, kemudian Allah campakkan kepada kalian rasa wahn. ”
   Kata para sahabat: “Wahai Rasulullah, apa Wahn itu?
   Beliau bersabda: “Cinta dunia dan takut mati. “

   Jadi, jika kaum Yahudi yang kamu maksudkan sebagai pilihan tuhan, penulis redha. Yang penulis dapat lihat hanya kaum Yahudi hanya mendapat kemewahan dan keagungan seketika di dunia, tetapi di akhirat mereka akan diazab tuhan sebagai orang-orang Yahudi yang menyembah tuhan Baal pada zaman nabi Elijah(nabi Ilias as), menyembah sapi pada zaman Moses(Musa as) dan sebagainya.

   Kami umat Islam tidak pernah bercakap dusta berkenaan nabi-nabi lain sebelum Muhammad saw. Kami disuruh oleh Muhammad saw untuk mempercayai mereka dan mengimani mereka. Namun kepercayaan kami tidak sama dengan kepercayaan kamu terhadap Musa(Moses) mahupun Abraham.

   Nenek moyang kamu sering menyakiti nabi-nabi yang diutuskan terhadap kamu. Malah ada yang cuba untuk dibunuh seperti Nabi Zakaria(Zacharias) dan Nabi Yahya(John the Baptist). Kamu berkata kamu menjadi pilihan tuhan disebabkan nabi-nabi banyak diutuskan terhadap kaum kamu. Namun, kamu tidak sedar bahawa jika nabi diutuskan ia membawa makna bahawa kaum tersebut sedang terpesong daripada ajaran tauhid. Kamu sudah tidak menyembah tuhan yang satu. Adakah ia sebenarnya yang PATUT dikatakan sebagai kaum pilihan tuhan?—kaum yang sesat mana mungkin menjadi kaum pilihan tuhan!

   Kamu sering menyakiti hati kami dengan mendustakan nabi kami, Muhammad saw. Akan tetapi kami tidak pernah mendustakan Nabi Isa(Jesus) atau Nabi Musa as. Ini kerana kami dilarang berbuat demikian. Kamu beri satu bukit kepada penulis bahawa kami telah menyakiti kalian dengan penghinaan terhadap nabi-nabi kalian. Please give me just only one!

   Jika mahu sambung berdebat, beri satu bukti bahawa Muhammad saw adalah dajjal atau beast/antichrist seperti yang diungkap dalam Book of Revelation. Satu bukti sudah cukup untuk mengukuhkan dakwaan Mr. True..

  • modd says :

   Haha..Mr True tahu cakap saje. Sampai sekarang pun x dapat kemukakan bukti yang penulis mintak. Huh!!

 2. balqis says :

  subhanaallah… Saya doakan akan ada lg penulis seperti saudara… teruskan usaha penulis!

 3. Solihudin says :

  .terima kasih atas ilmu ini.semoga bermanfaat bagi saya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: