Otzi akhirnya mempunyai ‘wajah’ sendiri!


Oleh: takusahrisau

 

Mumia paling terkenal di dunia, Otzi telah pun mempunyai ‘wajah’. Sepertimana yang dilaporkan oleh kebanyakan akhbar online terkemuka di dunia, Otzi telah pun memiliki wajah sendiri sejak dijumpai di timur pergunungan Alps pada tahun 1991 oleh sepasang pendaki daripada Jerman.

Hanya warna mata sahaja yang menjadi kesukaran untuk dikenalpasti. Bagaimanapun, mereka menggunakan warna perang sebagai warna anak mata Otzi.

 

  

Nama Otzi diambil daripada lembah Oetz di pinggir pergunungan Alps, tempat di mana mumia yang dianggarkan berusia 5,300 tahun ini dijumpai.

Usahan untuk mewujudkan wajah dan bentuk fizikal Otzi telah diusahakan oleh dua orang artis warga Belanda, Alfons dan Adrie Kennis. Mereka berdua menggunakan bantuan teknologi 3D dan forensik bagi memberi gambaran sebenar bentuk tengkorak Otzi.

Dua artis bersama-sama Otzi

 

  

Otzi diyakini terbunuh di pergunungan Alps akibat kecederaan parah pada bahagian kiri tulang selangkanya akibat ditembusi anak panah yang dipercayai milik musuhnya dengan niat untuk membunuh. Akibat kecederaan itu, Otzi tidak mampu bertahan lama kerana kehilangan banyak darah dan kemudian jatuh terbaring di lembah yang sangat dingin yang mana faktor cuaca yang dingin itu telah mengawet tubuhnya secara semulajadi.

Dalam kajian yang berterusan para saintis terhadap Otzi, Otzi dikatakan meninggal dunia pada umur dalam lingkungan 45 tahun, mempunyai berketinggian 153cm, dijangkiti whipworm dan parasit dalam tubuhnya serta mengalami atritis pada tulangnya.

Otzi, ketika mula-mula ditemui.

 

Baru-baru ini, Otzi dilaporkan mempunyai tatu di beberapa tempat di tubuhnya seperti lutut dan buku lali. Tatu tersebut kelihatan ringkas, antaranya berbentuk melintang, garis-garis pendek dan selari.

Apapun, paling menarik adalah aktor terkenal Hollywood, Brad Pitt telah mencacah lengannya dengan rupa Otzi.! Namun, motif sebenar aktor yang pernah membintangi filem pecah panggung, Troy itu tidak dapat dipastikan. Mungkin, Brad kagum dengan usaha Otzi untuk terus hidup miskipun kecederaan parah yang dialaminya.

Brad Pitt dan tatu Otzi.

 

 

Ukiran wajah dan tubuh fizikal Otzi telah dipamerkan di South Tyrol Museum of Archeology di Bolzano, Itali bersama-sama mumia Otzi.

 

 

Advertisements

Tags: ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Trackbacks / Pingbacks

  1. Misteri Mumia Tollund Man.. « Takusahrisau's Blog! - May 13, 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: