Siri Islam Sebelum ISLAM : Adakah wali(saint) Kristian sebelum kedatangan ISLAM juga dianugerahkan Karamah?(Siri 1)


Oleh: takusahrisau

 

Mukadimmah

Pernahkah pembaca terfikir  bahawa individu yang digelar saint oleh penganut Kristian yang mempunyai kehebatan seperti kebolehan untuk terbang, bercakap dengan haiwan, mampu berada di dua tempat dalam masa yang sama dan sebagainya boleh dianggap mempunyai karamah sepertimana individu yang digelar wali oleh umat Islam?

Pernahkah pembaca terfikir bahawa jika Kristian adalah agama yang tidak diredhai Allah swt dan dilaknat pula kerana syirik terhadap-NYA bagaimana pula ‘wali’ mereka mampu melakukan keajaiban sepertimana wali-wali yang beragama Islam yang berhempas-pulas mencari keredhaan dan keampunan daripada Allah swt?

Jadi pada kali ini, penulis akan memperihalkan sedikit mengenai persoalan yang melibatkan ‘kekaramahan’ wali-wali Kristian ini. Moga dengan artikel ini, ia boleh merungkai sedikit-sebanyak persoalan yang sering bermain dalam fikiran pembaca sekalian.

 

Karamah

Daripada definisinya, karamah bermaksud kemuliaan dan kemurahan yang Allah Taala kurniakan khusus kepada hamba-NYA yang bertaqwa dalam erti kata yang sebenar tetapi mereka bukan bertaraf Nabi dan Rasul. Individu yang mendapat anugerah sedemikiaan biasanya digelar wali Allah atau kekasih Allah.

Dalam segi logiknya, kurniaan Allah Taala ini amat menyalahi logik akal manusia atau dalam istilah yang lebih baik ia digelar Khawariqul adah. Sebagai contohnya, kebolehan berjalan di atas air.

Kebolehan sedemikian sangat menyalahi hukum fizik kerana jisim manusia lebih tumpat daripada jisim air, dan amat mustahil untuk membolehkan manusia mampu berjalan di atas air sepertimana manusia berjalan di atas tanah. Akan tetapi, kurniaan Allah Taala ini pernah terjadi kepada banyak wali Allah seperti Tok Kenali daripada Kelantan. Dan ia dibuktikan oleh ramai saksi secara lisan dan tulisan artikel.

Kebiasaann karamah-karamah yang sering berlaku kepada para wali Allah adalah:

 • Kasyaf

Kasyaf memberi makna dibukakan hijab untuk mengetahui benda-benda yang tidak mampu dilihat oleh mata kasar. Ia pernah terjadi kepada Abu Huzaifah ra yang diberi kelebihan mengetahui seseorang mukmin itu munafik atau tidak.

 

 • Firasat

Firasat bermaksud visi. Anugerah ini membolehkan seseorang wali Allah mengetahui apa yang akan berlaku pada masa akan datang dengan izin daripada-NYA. Pernah terjadi kepada Tok Kenali yang meramalkan kedatangan askar Jepun yang merujuk kepada ‘orang mata sepet’ dan Saidina Umar al-Kattab yang meramalkan kedatangan Umar bin Abdul Aziz sebagaimana kata-katanya “Akan ada nanti dari sulbiku seorang yang akan memenuhi bumi dengan keadilan dan bertanda di dahinya”

 

 • Ilmu Ladunni

Ilmu Ladunni adalah satu ilmu yang dijatuhkan Allah Taala terus ke dalam hatinya dan menjadi ilmu yang sebati dalam jiwanya. Ilmu ini tidak pernah wali Allah tersebut belajar dan diajar. Kebiasaannya ilmu yang diperolehi daripada Allah Taala ini sangat tulen dan mempunyai keberkatan. Ia pernah terjadi kepada Khidir as(juga dipercayai wali Allah, namun ramai merujuknya sebagai Nabi), Junaidi al-Baghdadi, Rabaitul Adawiyah dan ramai lagi.

 

 • Hatif

Hatif adalah suara ghaib yang didengari melalui telinga namun tidak pula dapat didengari oleh orang kebiasaan. Hatif yang dikurniakan kepada wali Allah adalah suara yang didatangkan terus daripada Allah Taala ataupun perantaraan malaikat. Ia pernah terjadi kepada ramai Wali Allah seperti Junaid al-Baghdadi, Sheikh Abdul Kadir al-Jailani, Zunnun al-Misri, Ibrahim bin Adham dan ramai lagi.

 

 

Walaubagaimanapun, ia adalah sebahagian daripada pelbagai kelebihan-kelebihan yang Allah Taala berikan kepada wali Allah sebagai ganjaran ke atas kezuhudan ketaqwaan mereka. Antara kelebihan yang lain yang juga biasa kita dengar adalah kemampuan melipat jarak bumi iaitu dapat berada di satu tempat ke tempat yang lain dengan sekelip mata miskipun jaraknya beribu-ribu batu, kemampuan menghidupkan yang telah mati, kemampuan berbicara dengan yang telah mati, kemampuan menundukkan haiwan buas, kemampuan menyembuhkan penyakit dan banyak lagi.

 

 

Beza antara Karamah, Istidraj dan Sihir

 

Secara definisinya, Istidraj membawa maksud perkara luar biasa yang berlaku kepada orang yang tidak taat atau derhaka kepada Allah s.w.t dan ia bertujuan untuk menyesatkannya lagi.

 

Perkara sedemikian pernah terjadi kepada Firaun semasa mencabar nabi Allah Musa as mempertahankan ketuhanan dirinya. Firaun yang terkenal bongkak itu terus memanah ke langit bagi membuktikan dirinya telah membunuh ‘tuhan’ Musa. Allah memberi kelebihan berbentuk istidraj kepada Firaun dengan mengembalikan panahnya dengan darah. Firaun dengan sombong terus menyatakan beliau telah membunuh Tuhan Musa as tanpa unsur periksa. Ucapan-ucapan yang diungkap oleh Firaun adalah kejahilan yang nyata.

 

 

Bagaimana pula dengan sihir?

 

Sihir pula adalah perkara luar biasa yang berlaku hanya disebabkan oleh pertolongan makhluk halus seperti Jin, Iblis dan Syaitan. Perkara tersebut kebiasaan terjadi kepada individu yang terlampau taksub dengan perkara-perkara khurafat.

 

Ia pernah terjadi kepada Musa as semasa berhadapan dengan tukang-tukang sihir Firaun. tukang-tukang sihir Firaun telah berjaya menukar tongkat mereka kepada ular-ular yang berbisa dengan pertolongan Jin dan Syaitan. Bagaimanapun, Musa as berjaya menghadapinya dengan pertolongan Allah Taala yang mengurniakan mukjizat melalui tongkat baginda yang mampu bertukar kepada ular yang sangat besar dan seterusnya menelan kesemua ular tukang sihir Firaun tersebut.

 

Perbezaan antara Karamah, Istidraj dan Sihir adalah sangat nyata. Karamah adalah kelebihan-kelebihan yang dikurniakan Allah Taala kepada wali-wali Allah yang taat dan bertaqwa manakala Istiqraj dikurniakan Allah Taala kepada musuh-musuh Allah untuk terus menyesatkan mereka. Dan Sihir pula adalah kelebihan luar biasa yang tidak boleh diterima logik akal dengan hanya bantuan jin dan syaitan atas izin Allah Taala.

 

Perbezaan ketiga-tiga istilah ini penting untuk membezakan sama ada seseorang tersebut adalah wali Allah atau wali syaitan.

 

 

 

Bagaimana jika ‘karamah’ tersebut terjadi kepada orang bukan Islam?

Berbalik kepada persoalan teras kita, bagaimana jika kelebihan itu terjadi kepada orang yang bukannya beragama Islam seperti yang sering kita dengar pernah terjadi kepada paderi Kristian, sami Buddha, rabbi Yahudi dan sami Hindu.

 

Persoalan ini sangat rumit untuk diperjelaskan akan tetapi terdapat beberapa perkara untuk memastikan kelebihan tersebut adalah Karamah, Istidraj mahupun Sihir.

 

 

Agama sebelum Rasulullah saw

Rasulullah saw dilahirkan pada 12 Rabiulawal pada tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571M. Rasulullah saw diangkat sebagai Rasul ketika umurnya menjangkau usia 40 tahun. Ini bermakna tahun di mana Rasulullah saw diangkat sebagai Rasul adalah 611M.

 

Sebelum kedatangan Rasulullah saw yang membawa ajaran Islam, terdapat dua agama yang diyakini juga telah membawa ajaran sepertimana Islam. Seperti yang sedia maklum, agama-agama tersebut digelar agama samawi atau agama langit. Agama-agama tersebut adalah agama Yahudi dan agama Kristian.

 

Bagi sesetengah cendiakiawan Islam, pada dasarnya agama Yahudi dan Kristian adalah Islam. Ini boleh dirujuk kepada asas agama tersebut yang mempercayai Tuhan yang Esa. Namun, agama tersebut tidak digelar Islam dan Allah swt tidak pernah menamakannya dalam kitab-kitab ajaran mereka. Ia tidak seperti ajaran yang dibawa oleh Rasul junjungan kita yang mana Allah Taala sendiri menamakannya.

 

Sesungguhnya agama (yang diredhai) di sisi Allah hanyalah Islam.:”(Ali-Imran: 19)

 

 

Agama Yahudi dan Kristian hanya mendapat namanya melalui penganut-penganut mereka sendiri. Agama Yahudi mendapat nama bersandarkan kepada penganut mereka yang kebanyakan adalah warga Yahudi manakala agama Kristian pula mendapat nama kerana merujuk kepada Isa as atau Jesus yang digelar Christ oleh bangsa Yunani.

 

Dengan yang demikian, ajaran yang dibawa Isa as iaitu Kristian adalah kesinambungan kepada ajaran Musa yang membawa agama Yahudi. Sepertimana Yahudi, ajaran Kristian Isa as sangat mirip iaitu masih mengekalkan Allah swt sebagai tuhan yang satu-satunya layak disembah manakala Musa as atau Isa as adalah Rasul junjungan mereka. Hukum syariat mereka sahaja yang sedikit berlainan sesuai dengan peredaran zaman tersebut.

 

Oleh kerana itu, tempoh masa daripada tahun pertama Masihi sehingga kepada tahun 611 masihi, individu yang menganut ajaran Kristian(tidak termasuk ajaran Triniti dan seumpama dengannya) adalah individu yang beriman kepada Allah swt.

 

Dengan kata lain, paderi-paderi yang mempunyai kelebihan luar biasa akan tetapi lahir dalam tempoh tersebut adalah paderi yang diberi kelebihan oleh Allah swt dengan kelebihan Karamah dan bukannya Istidraj sepertimana yang ramai maklum.

 

 

Mereka yang memiliki Karamah dan bukannya Istidraj

 

Terdapat beberapa nama yang boleh dianggap memiliki karamah kerana ketaqwaan dan kefahaman mereka yang berlandaskan ajaran tauhid yang sebenar. Mereka adalah:

 

 • St. Arius(256M-336M)

Beliau adalah pengasas ajaran Arianisme yang menolak ajaran Triniti yang dianggap sesat. Ajaran Arianisme menganggap Nabi Isa adalah makhluk ciptaan Allah swt dan hanya ditugaskan sebagai Nabi untuk memberi kefahaman tauhid kepada umat manusia. Beliau dianggap sebagai wali atau saint kerana dikatakan syahid dalam mempertahankan fahaman bahawa Nabi Isa hanya manusia biasa dan bukannya anak tuhan. Beliau dikatakan diracun oleh paderi-paderi Katholik yang syirik kepada Allah swt.

 

 • Artemius(meninggal dunia pada 363M)

Beliau adalah panglima kepada Constantius II yang beriman kepada Allah swt dengan fahaman Arianisme. Beliau syahid dalam mempertahankan akidahnya kepada adik Constantius II, Julian the Apostate yang menganut ajaran pagan. Artemius telah dihukum pancung oleh panglima Julian iaitu George of Cappadocia. George kemudiannya dibunuh oleh penduduk Iskandariah yang taat kepada ajaran Arianisme setelah Artemius dihukum pancung.

St. Artemius

 

 

 

 

 

 

 • Simeon Stylites(390M-459M) 

Simeon Stylites dikenali dengan kebolehan luar biasa beliau tinggal di atas tiang setinggi 15 meter selama 37 tahun hanya untuk mencari ketenangan bagi beribadah kepada Allah swt. Beliau dikenali sebagai seorang yang miskin namun sangat taat beribadah sehingga dikenali ramai orang kerana kezuhudannya. Stylites sepertimana dinasabkan pada belakang namanya adalah merujuk kepada tiang dalam bahasa Yunani.

 

 • Paderi Buhaira(hidup sezaman dengan Rasulullah saw) 

Beliau dikenali sebagai paderi yang mempunyai firasat mengenai kerasulan Nabi Muhammad saw selepas melihat awan sentiasa memayungi Rasulullah saw setiap masa. Ramai berpendapat bahawa Buhaira adalah seorang paderi mazhab Kristian Nestorian sepertimana yang didakwa oleh al-Kindi. Namun terdapat ulama menyatakan Buhaira adalah paderi bermazhab Arian atau Jacobite.

 

Gereja Buhaira di Syria.

 

 

 

 

 

Mereka yang memiliki Istidraj dan bukannya Karamah

 

 • St. Constantine(227M-337M) 

Mendakwa melihat simbol salib di langit dan seterusnya membawanya mengenali ajaran Kristian.

Kenapa didakwa ia sebagai Istidraj?

Constantine adalah seorang yang kuat menentang ajaran Kristian yang menyembah Tuhan yang Esa. Constantine juga melarang penganut Kristian berkhatan sedangkan Nabi Isa as sendiri berkhatan dan berkhatan itu diwajibkan oleh semua ajaran Tauhid yang dibawa oleh Nabi Ibrahim as. 

Maharaja Constantine yang didakwa hanya dibaptiskan semasa beliau nazak!

 

 

 

 

 

 • St. Nicholas of Myra(270M-343M) 

Didakwa mempunyai pelbagai keajaiban termasuklah didatangi oleh Jesus dan Mary semasa beliau dipenjarakan kerana bertindak menampar muka St. Arius semasa berdebat dengannya semasa Sidang Nicaea pada 325M.

 

Kenapa didakwa ia sebagai Istidraj?

Ia adalah kerana Nicholas of Myra berpegang kepada doktrin yang mensyirikkan Allah Taala dengan menyatakan Isa as adalah terdiri daripada tiga keadaan atau lebih mudah dipanggil doktrin Triniti. Dakwaan didatangi oleh Jesus dan Mary juga diragukan kerana ia berkemungkinan besar salah satu cara untuk melepaskan diri daripada penjara.- selepas peristiwa keajaiban didatangi Jesus dan Mary tersebar, Nicholas dibebaskan oleh Maharaja Constantine.

 

 

Yang pastinya mereka bukan Katholik atau Kristian aliran Triniti

 

Penularan ajaran Triniti yang didokong oleh mazhab Katholik adalah salah satu peristiwa kesesatan umat Kristian yang paling besar sejak sepeninggalan Nabi Isa as. Anti-triniti seperti Arianisme, Nestorisme, Ebonite, Jacobian dan sebagainya berpegang bahawa Nabi Isa as tidak pernah mengasaskan ajaran triniti sepanjang hayat baginda.

 

Ia disokong oleh kebanyakkan masyarakat pada zaman tersebut. Ajaran yang mengesakan Allah swt telah pun sampai ke penduduk barat melalui mubaliqh Kristian aliran Arianisme, Ulfilas. Ulfilas telah berjaya membawa kebanyakkan bangsa yang pada masa kini digelar Barbarian iaitu Goth, Vandals, Alan, Franks dan sebagainya untuk menganut ajaran Ulfilas dan meninggalkan ajaran nenek moyang mereka yang menyembah tuhan berhala. Bukti ini bermakna, miskipun ajaran Triniti memenangi perdebatan di Sidang Nicaea pada 325M, Sidang Ephesus pada 431M dan Sidang Chalcedon pada 451M, ia tidak bermakna ajaran mereka telah memenangi iman masyarakat pada masa tersebut.

 

Persidangan Nicaea pada 325M bagi menghapuskan ajaran Arianisme yang mengesakan Allah swt.

 

Miskipun ajaran Arianisme, Nestorius, Jacobite dan banyak lagi ajaran anti-triniti sudah tidak popular lagi, namun ia memiliki penganti yang cukup mantap-ISLAM!. Seperti yang sering didakwa oleh ramai cendikiawan Kristian, Islam adalah pengganti kepada ajaran anti-triniti yang paling ideal.

 

Maka, tidak salah untuk mengatakan bahawa penganut ajaran anti-triniti yang mengesakan Allah Taala seperti Arianisme, Nestorian, Jacobite, Ebonite dan lain-lain patut diimani sebagai mereka yang dijamin Allah swt sebagai hamba-NYA atau ahli kitab. Namun, ia dengan syarat- penganut tersebut lahir sebelum 611M atau dengan lain kata, tahun sebelum Rasulullah saw diangkat sebagai Rasul.

 

 

 

~ Artikel ini yang bertajuk ‘Islam Sebelum ISLAM’ ini akan muncul dalam beberapa siri. Perlu diingatkan bahawa artikel di atas bukanlah bahan kontroversi mahupun sensasi. Kepada pembaca, penulis berharap supaya pembaca sekalian membaca artikel ini dengan teliti. Jangan sesekali memberi komen tanpa membaca artikel secara keseluruhan. Ia adalah tidak adil kepada penulis. Akhir kata, penulis berharap artikel ini memberi satu sisi baru dalam kajian agama dan teologi secara keseluruhan.

Advertisements

Tags: , , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

7 responses to “Siri Islam Sebelum ISLAM : Adakah wali(saint) Kristian sebelum kedatangan ISLAM juga dianugerahkan Karamah?(Siri 1)”

 1. amantuah says :

  salam..tuan Syed. sy amat terpegun dgn ilmu fakta2 yg tuan tuliskan dlm blog saudara ini. Bleh dikatakan 90% drpd post yg tuan nyatakan adalah diluar dari pengetahuan sy. Syabas. Sebenarnya sejarah penyebaran, teknologi dan keunggulan islam waktu dahulu amat asing dikalangan masyarakat dewasa ini. Tak terjangkau oleh minda sy bahawa senjata nuklear telah digunakan beribu2 tahun lampau. Pernah sy terfikir sebelum kedatangan Nabi Muhammad s.a.w (zaman jahiliah), apakah agama mereka ketika itu? Tidak adakah utusan Allah Taala utk membimbing mereka? Sekarang sy sudah jelas dgn penerangan melalui post2 saudara yg lepas. InsyaAllah sy akan mencari lagi bahan2 untuk mendalami dan menjelaskan lagi pemahaman saya. Semoga Allah memberkati saudara. Wassalam.

 2. takusahrisau says :

  Terima kasih amantuah..terharu dengan penghargaan daripada saudara..

  penulis berharap Allah swt memberkati saudara..

 3. din says :

  sonok baca..leh crite psl salvation setiap agama x?Islam ada Imam Mahdi, Kristian ada Messiah, Buddha ada Avatar, Hindu ada Kalki dll..

 4. adam says :

  “Ia pernah terjadi kepada Abu Huzaifah ra yang diberi kelebihan mengetahui seseorang mukmin itu munafik atau tidak.”

  assalam alaikum
  maaf amiyya,
  sekadar bertanya,
  rasanya ammiya maksudkan sahabat Rasulullah dlm petikan kat atas tu adalah sayyidina Huzaifah bin Al Yamani (penyimpan rahsia rasulullah)? atau sayyidina Abu Hurairah (Abdur Rahman bin Sakhr Al Azdi) ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: