Kekejaman zaman Wild West!


Oleh: takusahrisau

 

Wild West atau American Old West mendapat namanya kerana kerancakan warga Amerika ketika itu sehingga tiada satu undang-undang pun yang digunapakai. Kerancakan warga Amerika bermula selepas Perang Saudara Amerika pada abad ke-19 sehingga menjelang abad ke-20.

Semua ini berlaku setelah terjumpanya emas di California sehingga menimbulkan fenomena yang hari ini dikenali California Gold Rush. Jumlah imigrasi ke California paling besar pada tahun 1849 apabila berjuta-juta warga Amerika datang daripada timur Amerika.

Kepadatan penduduk di pantai barat Amerika menimbulkan kecelaruan undang-undang yang bergitu memuncak. Munculnya lelaki-lelaki berkuda yang lengkap berpistol yang mana pada hari ini mereka dikenali sebagai Cowboy telah membuatkan situasi di pantai Barat bertambah haru-biru. Ramai di antara Cowboy terlibat dalam kes-kes pencurian dan pembunuhan.

Di bawah adalah beberapa gambar yang menggambarkan betapa dasyhatnya dunia apabila tiada undang-undang. Saksikan..

 

 

 

Advertisements

Tags: , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: