Juan Carlos Chera..Bintang bola sepak masa hadapan!


Oleh: takusahrisau

  

Masihkah anda ingat dengan video klip kelincahan pemain cilik yang bernama Juan Carlos Chera?

Video klip berdurasi selama 5.02 minit tersebut yang memaparkan kelincahan kanak-kanak yang berasal daripada Brazil ini telah memukau ramai peminat bola sepak di seluruh dunia. Untuk pengetahuan pembaca, video klip tersebut antara yang terawal tersebar melalui Youtube membabitkan kanak-kanak dalam sukan bola sepak.

Sebaik tersebarnya video klip kanak-kanak yang lahir pada 5hb Disember 1995 ini, banyak kelab-kelab besar di seluruh dunia ingin memancing minatnya bagi menyertai program pembangunan remaja mereka. Antara yang paling aktif adalah Barcelona, Real Madrid, Manchester United, AC Milan, Sevilla, Bayern Munich dan kelab yang berpengkalan di Brazil iaitu Santos.

Juan Carlos Chera ketika berusia 10 tahun.

 

 

 

 

Namun, bapa kepada Juan Carlos Chera iaitu, Celso Chera telah memilih kelab Santos setelah memikirkan faktor jarak, iklim dan usia Juan yang masih mentah.

 

Perkembangan terbaru..

Sebelum menyertai Santos, Juan Carlos telah pun beraksi untuk kelab kecil di selatan Brazil iaitu, Associacao Desportiva Atletica. Video klip yang tersebar di Youtube adalah video di mana Juan Carlos beraksi bersama-sama kelab lamanya.

Kini, Juan Carlos telah pun menginjak umur 16 tahun. Beliau telah pun dilatih dengan cukup baik dengan penjagaan yang cukup rapi di Santos. Bersama-sama Juan Carlos di Santos adalah rakan karibnya iaitu Neymar yang kini telah pun beraksi dengan pasukan senior Brazil. Neymar berjaya menempah nama lebih awal berbanding Juan Carlos kerana faktor usia Neymar yang lebih tua 4 tahun berbanding beliau.

Juan Carlos Chera dan Neymar. Meraka adalah produk hebat daripada Santos.

 

 

 

 

 

 

Masih diintai kelab-kelab besar

Semasa Juan Carlos berusia 13 tahun, kelab-kelab seperti Real Madrid dan Manchester United masih lagi bernafsu untuk mendapatkan khidmat remaja berbakat besar ini. Seperti yang sering dilakukan oleh kelab-kelab besar, mereka telah memujuk bapa kepada Juan Carlos, Celso dan keluarganya agar menetap di negara mereka. Pekerjaan untuk mereka akan disediakan serta diberi elaun secara bulanan.

Namun, keluarga remaja yang gemar digelar Chera ini telah mengambil pendekatan yang baik apabila mereka memberitahu terlebih dahulu kepada Presiden kelab Santos, Marcelo Teixeira tentang keinginan kelab-kelab tersebut. Teixiera bagaimanapun dapat memujuk Chera dan keluarganya setelah Teixiera menunaikan janjinya untuk memecat jurulatih remaja Chera iaitu Alberto Viera yang tidak disenangi mereka.

Sehingga kini, Juan Carlos Chera masih lagi beraksi dengan kelab remaja Santos dan sekarang sudah mengetuk pintu pasukan bawah 16 tahun Brazil. Pemain kidal ini beraksi di bahagian tengah namun kekadang sering diletakkan sebagai penyerang berkembar.

Dengan penyertaan Juan Carlos Chera ke pasukan U16 Brazil, ia bakal merealisasikan hasratnya menyertai rakannya, Neymar untuk memperagakan skil di pentas Piala Dunia 2014 kelak.!

 

Awal pembabitan Chera

 

 

Bersama Neymar dan Gabriel

 

Beraksi bersama pasukan remaja Santos

 

Aksi temuramah bintang masa hadapan

 

 

 

 

 

~ Remaja ini akan menjadi pemain terbaik dunia satu hari nanti,percayalah!

 

Advertisements

Tags: , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

One response to “Juan Carlos Chera..Bintang bola sepak masa hadapan!”

  1. Wahyu says :

    Saya percaya..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: