(Gambar) Perang Iran-Iraq


Oleh: takusahrisau

 

Perang Iran-Iraq meletus apabila berlakunya ketegangan kedua-dua buah negara melibatkan pelbagai perkara termasuklah perkara-perkara yang melibatkan sempadan, minyak dan agama.

Api peperangan mula tercetus apabila Iraq yang diketuai Saddam Hussain telah menceroboh sempadan Iran melalui udara dan daratan menjelang 22hb September 1980. Ia meningkatkan kemarahan Iran yang ketika itu telah diperintah oleh Ruhullah Khomeini sejak revolusi Islam 1979.

Terdapat niat tersirat di dalam hati Saddam Hussain untuk menceroboh Iraq kerana mahu merancang menumbangkan Iran yang mula membangun sebagai republik Islam bagi menggantikan dengan pemerintah boneka Iraq.

Iraq dikatakan telah ditaja oleh CIA dan Amerika Syarikat kerana tindak-tanduk Iraq sangat sesuai sebagai rakan akrab Amerika Syarikat dan CIA. Manakala Iran pula dibayangi oleh Soviet Union. Peperangan antara Iran-Iran berlanjutan daripada tahun 1980 sehingga 1988. Ia adalah antara peperangan paling panjang dalam sejarah peperangan di dunia.

 

Advertisements

Tags: ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: