LimeWire diarah ditutup oleh Mahkamah Amerika Syarikat!


Oleh: takusahrisau

Laman web pengkongsian fail(file-sharing website) terkenal, LimeWire telah diarahkan untuk ditutup oleh Mahkamah Amerika Syarikat setelah berjuang mempertahankannya selama 4 tahun.

Ia adalah kemenangan terbesar bagi industri rakaman setelah New York District Judge Kimba Wood memfailkan Injuksi Kekal yang mana ia membolehkan LimeWire terpaksa gulung tikar. Injuksi Kekal(permanent Injuction) yang dikemukakan adalah untuk menghalang LimeWire daripada terus menerus berkongsi fail iaitu software, lagu, videoklip dan sebagainya di laman sesawangnya.

LimeWire mempunyai jumlah pengguna kira-kira $50 billion setiap bulan telah dikecam hebat oleh The Recording Industry Association of America(RIAA) kerana bertanggungjawab dalam kerugiaan sebanyak $500million dalam masa sebulan.
Dalam satu tinjauan agensi kajian NPD, 58.8% pengguna seluruh dunia direkodkan memuatturun lagu dan fail dengan perkhidmatan peer to peer pada 2009.

Notis dikeluarkan di hadapan laman web LimeWire.

Tindakan mahkamah RIAA terhadap LimeWire telah disokong padu oleh Syarikat Rakaman seperti Arista, Warner, Sony, Motown, Interscope, Electra, Capitol dan Atlantic.

LimeWire yang diterajui oleh Mike Gorton akan terus bernafas namun tidak lagi memberi perkhidmatan pengkongsiaan fail sepertimana sebelum ini. LimeWire juga berkemungkinan berharap dapat berkerjasama dengan syarikat-syarikat rakaman bagi meneruskan perkongsian fail secara sah dan mematuhi undang-undang hakcipta.

Selepas kejayaan menyaman LimeWire, RIAA dan sekutunya akan terus berjuang dalam menyaman beberapa laman perkongsian terkenal seperti FrostWire dan MP3Rocket. BitTorrent juga dikatakan antara next target RIAA dan mungkin memakan masa bertahun-tahun.

Walaubagaimanapun, BitTorrent yang dikatakan paling popular dalam pengkongsiaan fail sukar dikenakan tindakan undang-undang kerana ia menggunakan jaringan Gnutella (Gnutella Network).

Dalam pada yang sama, Swedish Appeal Court di Stockholm sedang menungu masa iaitu pada 26 November samaada laman sesawang PirateBay bersalah atau tidak dalam perlanggaran hakcipta.

Advertisements

Tags: ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: