Iktibar daripada peringatan Allah swt-Tsunami Mentawai dan Gunung Merapi


Oleh: takusahrisau

 

Indonesia sememang sebuah negara yang tidak sunyi daripada bencana. Saban tahun kita sering diserikan dengan berita-berita sedih dan menyayat hati daripada jiran serumpum kita ini. Miskipun penulis(kemungkinan pembaca juga) masih lagi terguris dengan tindakan segelintir rakyat Indonesia yang memperlekeh dan mempersenda negara kita, namun rasa simpati masih lagi menebal dalam diri penulis terutama apabila memikirkan rakyat Indonesia yang beragama Islam.

Mungkin betul apabila datangnya sesuatu bencana adalah kerana kemurkaan Allah swt. Penulis tidak nafikan hal tersebut. Penulis malah bersetuju dengan pendapat itu.

Jika memikirkan negara Indonesia, penulis tidak nafikan bahawa Allah swt menurunkan azabnya dek kerana kelekaan mereka dalam mengabadikan diri kepada Allah swt. Mengikut telahan penulis, rakyat Indonesia kelihatan bergitu open minded dalam segenap segi terutama dalam beragama. Penulis terkejut apabila diberitakan masyarakat Indonesia boleh menguburkan jenazah muslim di perkuburan Kristian dan bergitu juga sebaliknya. Bahkan mereka juga sebenarnya dibolehkan berkahwin campur tanpa perlu menukar agama asalnya. Mazhab apa yang mereka guna agaknya ya?

Oklah, penulis tak mahu membuang masa lagi, di bawah penulis sediakan beberapa gambar Tsunami Mentawai dan letusan Gunung Merapi. Semoga kita mengambil iktibar..

Tsunami Mentawai

 

 

Letusan Gunung Merapi

Ambillah iktibar dan pedoman daripada firman Allah swt ini:

Maka masing-masing (mereka itu) Kami siksa disebabkan dosanya, maka di antara mereka ada yang Kami timpakan kepadanya hujan batu kerikil dan di antara mereka ada yang ditimpa suara keras yang mengguntur, dan di antara mereka ada yang Kami benamkan ke dalam bumi, dan di antara mereka ada yang Kami tenggelamkan, dan Allah sekali-kali tidak hendak menganiaya mereka, akan tetapi merekalah yang menganiaya diri mereka sendiri.

Surah Al’-Ankabuut ayat 40 

Advertisements

Tags: , , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

One response to “Iktibar daripada peringatan Allah swt-Tsunami Mentawai dan Gunung Merapi”

  1. BaTu^NiSaN says :

    satu entry yg manrik untuk di kongsi bersama…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: