Kawasan ‘Keras’ di Malaysia Berdasarkan Liputan Media dan Blogger!


Oleh: takusahrisau

 

Sebut sahaja Hantu, penulis pasti ramai pembaca di luar sana tidak senang duduk. Tergerak rasa hati penulis untuk menulis sedikit mengenai perihal hantu ini.

Seperti dalam sebuah entry(Klik SINI) daripada penulis beberapa hari yang lalu, penulis berpendirian bahawa hantu adalah jelmaan Jin dan Syaitan dan bukannya jelmaan roh si mati. Pandangan penulis selari dengan hadis dan al-Quran. Rasanya ia tidak perlu disangkal lagi kerana pandangan sebergini bukannya baru bahkan telah diungkap beberapa kali oleh alim ulama seperti Ustaz Haron Din dan Ustaz Ismail Kamus dalam buku-buku tulisan mereka.

Itu mengenai Hantu dan asal usulnya, kali ini, penulis ingin berkongsi pula informasi mengenai tempat-tempat yang dikatakan berhantu berdasarkan liputan meluas oleh akhbar-akhbar dan blogger-blogger. Rasanya, baik kita mulakan sekarang sebelum malam menjelma!. Zassss~~~

 

5.        Kampung Masjid di Teluk Kumbar dan Kampung Baru Sungai Ara

Kampung Masjid dan Kampung Baru Sungai Ara terletak antara 15km antara satu sama lain. Dilaporkan bahawa kejadian di kedua-dua kampung tersebut telah mengemparkan negara akibat gangguan berterusan hantu yang dipercayai pocong. Berita ini dilaporkan secara ekslusif oleh akhbar Kosmo! Tidak lama dahulu. Pocong dikatakan mengganggu penduduk di Kampung Masjid yang dikatakan muncul di sebalik rimbunan pepohanan berdekatan kubur. Mengikut satu sumber, pocong dikatakan ‘berani’ mengganggu hingga ke rumah penduduk kampung. Pernah sekali seorang wanita berteriak menangis apabila kelibat pocong datang mengganggu rumahnya.

Liputan Akhbar Kosmo!-sumber Kosmo!

~Kredit kepada Akhbar Kosmo!

 

4.        Hantu Kebaya Merah di Gurun

Pada 5 Februari 2009, kereta dipandu lelaki berbangsa cina yang dikenali Chan terbabas sehingga memasuki longkang selepas susur keluar tol Sg Petani angkara kelibat hantu kebaya merah yang secara tiba-tiba muncul di atas jalanraya. Beliau bernasib baik tidak mengalami kecederaan. Hantu tersebut dikatakan muncul ekoran satu kemalangan ngeri di situ lama sebelum itu. Sehingga kini, hantu kebaya merah masih lagi menghantui penduduk dan pengguna jalanraya di sekitar Gurun.

 

Chan,(duduk) memerhati keretanya yang terbalik akibat mengelak lembaga berkebaya merah.-sumber Kosmo!

~Kredit kepada Akhbar Kosmo!

 

3.        Asrama MSN di Kuala Lumpur

Dilaporkan oleh Harian Metro bertarikh 25hb March 2010 mengenai gangguan makhluk halus di asrama MSN(Majlis Sukan Negara) sehingga memaksa sepasukan daripada Pusat Rawatan Islam Darul Shifa’ bergegas ke sana untuk merawati mereka.

Dalam satu insiden, ketika pengawai MSN dan ustaz-ustaz daripada Darul Shifa’ bertungkus-lumus ‘memagar’ kawasan MSN, seorang atlet sukan Bowling dirasuk sehingga menyebabkan badannya melekat pada dinding. Walaubagaimanapun, atlet Bowling yang dikenali sebagai Era itu berjaya dipulihkan.

Selepas proses ‘pemagaran’ itu, Asrama MSN dikatakan kembali pulih secara beransur-ansur.

sekadar gambar hiasan

~Kredit kepada Akhbar Harian Metro

 

2.        Highland Tower

Akibat daripada runtuhnya Highland Tower pada awal tahun 90-an dahulu yang mengakibatkan ribuan nyawa melayang, kawasan sekitar Highland Tower dikatakan sangat berhantu. Sehingga hari ini, masih lagi terdengar lolongan minta tolong dan tangisan rintihan. Jika pembaca bernasib baik, pembaca mampu merakam kelibat entiti-entiti di sekitar Highland  Tower tersebut seperti yang terjadi kepada wartawan RTM, Mohd Yunus Mohd Nor semasa satu rakaman televisyen. Lokasinya di sebuah banglo tinggal di sekitar kawasan Highland Tower.

Perhati di cermin seperti kelibat putih membentuk batu nisan atau pocong.- sumber ondscene

~Kredit kepada Blogger ondscene yang menyiarkan gambar secara ekslusif di blog miliknya, http://www.ondscene.my

1.         Penjara Pudu

Tidak disangkal lagi, Penjara Pudu adalah tempat yang paling ‘keras’ di Malaysia. Hampir semua akhbar melaporkan mengenai kegiatan paranormal yang terjadi di penjara yang di bina sejak 1886 ini. Penjara yang sudah dirobohkan bagi tujuan pembangunan ini pernah menempatkan ramai penjenayah-penjenayah tegar seperti Botak Chin, Batang Kali dan lain-lain.

Dilaporkan oleh akhbar Harian Metro melalui wartawannya, Mohd Azam Shah Yaacob dan Raja Nurain Hidayah yang bertarikh 27hb Jun 2010 yang mencerita pengalaman Sub Inspektor Sulaiman Chu Ahmad, 55.

Jika kami menghalang jalan, kami ditendang atau ditumbuk dan ketika meronda pula, kami disakat dengan bayangan lembaga hitam yang merenung tajam, bayangan kanak-kanak berlari dalam kawasan penjara selain kelibat perempuan cantik yang berjalan sendirian di tengah-tengah lorong penjara,”

 

kata Pegawai Disiplin Penjara Tapah, Sub Inspektor Sulaiman Chu Ahmad, 55, menceritakan pengalaman bertugas di Penjara Pudu ketika ia masih digunakan bagi menempatkan banduan. Beliau menambah lagi,

Gangguan itu yang biasanya berlaku pada waktu malam bukan saja terjadi kepada pegawai bertugas, sebaliknya turut dialami kebanyakan banduan yang melihat kelibat lelaki dengan muka mengerikan berjalan di tengah bahagian penjara hinggakan ada antara mereka yang terbabit dalam jenayah ganas turut diam dan tidak berani menegur.

Lain pula ceritanya bagi pelakon Abu Bakar Juah yang pernah berkhidmat sebagai inspektor penjara selama 11 tahun di Penjara Pudu sebelum berkhidmat sebagai Pengarah Penjara di Penjara Kajang. Beliau mendakwa pernah melihat bebola api terbang di dalam kawasan penjara sebelum lenyap dengan sendirinya.

Pemandangan Penjara Pudu daripada atas.

~Kredit kepada Akhbar Harian Metro

Advertisements

Tags: ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

7 responses to “Kawasan ‘Keras’ di Malaysia Berdasarkan Liputan Media dan Blogger!”

 1. MissFlower says :

  I want to see moreeeeeeeeeeeee 😀

 2. anuar says :

  jgn laaaaa…..takot aq

 3. Sukaasukee~ says :

  Nak byk lagi..~ suka baca cite antuu~

 4. dddlaaaa says :

  lg2….tuuu jeee…

 5. Sat Anak Renang says :

  Betul ke ada makluk halus tempat tu nak coba

 6. alyn says :

  minat sangt cinta hantu2 nie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: