Iran akan menghapuskan Worm Stuxnet secara besar-besaran-Lapor media Iran


Oleh: takusahrisau

 

Tehran: Agensi Nuklear Iran akan memerangi secara besar-besaran worm(sejenis perasit computer) yang telah menjangkiti kebanyakkan sistem komputer di sekitar loji industri di seluruh Iran,lapor media Iran.

 

Ancaman worm yang telah menjangkiti kebanyakkan laman sesawang di Iran, Indonesia,India dan Amerika Syarikat. Worm yang dikenali sebagai Stuxnet sangat memberhaya kerana ia mampu mengambil alih sistem komputer yang mengawal kerja-kerja dalam di loji industri nuklear Iran tersebut.

Lapor media ISNA, virus ini telah tersebar di seluruh Iran, tetapi tidak menamakan secara spefisik laman sesawang yang telah dijangkiti virus tersebut. Media asing membuat spekulasi bahawa virus itu sengaja disebarkan bagi memusnahkan sistem komputer di loji nuklear Iran yang pertama yang mana akan mula beroperasi pada awal Oktober ini di Bushehr.

Loji nuklear Iran yang dibina oleh syarikat daripada Rusia akan diselia oleh pakar daripada seluruh dunia tidak lama lagi. Iran sentiasa berpegang kepada janji bahawa nuklear Iran adalah untuk kegunaan awam bukannya untuk membina senjata nuklear seperti dakwaan Amerika Syarikat dan sekutu rapatnya, Israel.

Sebenarnya, penyebaran virus Stuxnet ini sangat mengejutkan pakar-pakar IT di seluruh dunia kerana inilah kali pertama virus disebarkan untuk mengawal sistem operasi dalam sesuatu organisasi yang mana sebelum ini virus disebarkan hanya untuk memanipulasi dan mencuri sistem.

Amerika Syarikat juga telah berjaya menjejaki virus ini dan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri telah menubuhkan suruhanjaya khas yang akan menjejaki dengan pantas jika virus ini memasuki sistem pentadbiran mereka.

Penyebaran berita ini telah mengiyakan lagi desas-desus bahawa virus-virus yang banyak tersebar sebelum ini telah sengaja disebar oleh individu atau organisasi tertentu bagi tujuan sabotaj dan berniat jahat.

 

~Artikel ini dipetik daripada www.arabnews.com

 

Advertisements

Tags: ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: