Penemuan Meteorit terbaru di Marikh!


Oleh: takusahrisau

 

Kenderaan tanpa pemandu yang dihantar ke Marikh, Opportunity telah merakamkan satu batu pelik di Meridium Planum dipercayai sebagai meteorit terbaru yang terhempas di Marikh.

Rakaman daripada jauh

Setakat ini, Opportunity telah menghasilkan pelbagai imej menarik untuk ditatap oleh kita semua.

Berwarna gelap dan bergerigis menimbulkan kepastian kepada para saintis bahawa ia adalah meteorit. Kemungkinan ia adalah meteorit jenis berunsur besi merujuk kepada formasi bentuk meteorit tersebut.

Daripada jarak dekat

Nama tidak rasminya adalah Oileán Ruaidh yang membawa maksud Pulau Merah dalam bahasa Gaelic.

Sebelum ini, Opportunity telah merakamkan meteorit buat pertama kalinya yang diberi nama Heat Shield Rock juga di Meridian Planum. Setakat ini, Opportunity telah merakamkan lima meteorit termasuk penemuan yang terbaru ini. Kejayaan Opportunity telah membolehkan para saintis mengkaji dengan lebih teliti mengenai tahap atmosfera planet yang digelar planet merah ini.

Opportunity telah ‘berkhidmat’ selama enam tahun setakat ini sejak pendaratannya pada 25 Januari 2004. Opportunity juga memiliki ‘kembar’ yang digelar Spirit yang mendarat awal tiga minggu daripadanya. Nama Opportunity dan Spirit diambil setelah satu pertandingan menulis esei anjuran NASA.

Opportunity juga memiliki kembar yang diberi nama Spirit. Rekabentuk Spirit adalah mirip dengan Opportunity dengan mempunyai 6 tayar dan panel solar di atasnya.

Opportunity dirakamkan semasa menjalankan 'misi'nya di Victoria Crater oleh Mars Renaissance Orbiter(MRO)

Jarak dekat

Advertisements

Tags: , , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: