al-Fatihah Uncle..


M. Rajoli atau Mohd Rajoli atau Mohd Rajab Mohammad telah menghembuskan nafas yang terakhir pada 10.55malam pada 17hb September 2010 bersamaan dengan 8hb Syawal 1431H(Jumaat). M. Rajoli yang terkenal dengan pelakon yang versatil telah bertarung nyawa menentang kanser kelenjar otak sejak tahun Oktober 2007 lagi sehingga beliau terpaksa menjalani rawatan fisioterapi, kemoterapi dan radioterapi di hospital secara berkala.

Dijangkakan, jenazah beliau akan disemadikan pada petang tadi di Tanah Perkuburan Segamat.

Pelakon yang merupakan kawan akrab kepada Allahyarham Ed Osmera ini sering membawa watak orang alim dalam kebanyakkan drama-drama yang dilakonkannya. Watak yang paling diingati adalah watak tukang kebun yang alim di dalam drama Tanah Kubur  arahan pengarah prolifik Rashid Sibir. Ketika penyakit pelakon yang gemar disapa dengan panggilan uncle ini mula menjadi teruk sekitar Oktober 2007, drama-drama Melayu seperti tiada pengganti bagi watak orang alim.

Mohd Mahyidin Mustakim menyampaikan sumbangan kepada pelakon M. Rajoli di Hospital Ampang.

Ramai yang dicuba untuk melakonkan watak alim namun ia masih dibayangi oleh lakonan M. Rajoli. M. Rajoli mampu memikat penonton kerana kehebatan alunan bacaan al-Quran yang dibacakan sendiri oleh beliau dan bukannya menggunakan suara miming sepertimana pelakon-pelakon lain.

Pemergiaan Allahyarham ke hadrat Illahi ditangisi bukan sahaja oleh saudara-mara beliau tetapi seluruh rakyat Malaysia. Al-fatihah~

Tags:

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: