Awan pelik muncul di Australia!


Oleh: takusahrisau

 

Tanpa diundang, awan dengan gulungan besar telah muncul di hadapan rumahnya tanpa semena-mena. Mr Sharrock dengan nada bergitu terkejut dan gembira menyatakan;

Ia sangat menakjubkan. Saya tidak menyangka saya bergitu bertuah dapat(melihat awan tersebut) hanya dari luar rumah saya sendiri.

Mr Sharrock yang berasal daripada Warrnambool, Australia telah menggunakan kamera Nikon D300 untuk menangkap gambar awan bergulung yang seakan-akan berterusan sejauh beberapa kilometer.

Awan bergulung ini adalah daripada sub-kategori daripada Arcus Cloud. Kebiasaanya awan pelik akan muncul sebaik sebelum ribut muncul. Dengan kata lain, ia adalah pertanda awal sebelum bencana ribut berlaku.!

 

Awan yang muncul di hadapan rumah Mr. Sharrock

Awan-awan berupaya membentuk sesuatu yang menggerunkan. Antara gambar-gambar awan yang pelik sempat ditangkap gambarnya adalah:

 

Gelombang Kelvin–Helmholtz yang tidak stabil

Gelombang Kelvin-Helmholtz

 

Awan warna-warni

Awan warna-warni

Supercell

 

Supercell

Pyrocumulus

Pyrocomulus

Pileus

Pileus

Lenticular

 

Lenticular

Crepuscular Rays

Sinaran Crepuscular

Noctilucent

Noctilucent

Virga

Virga

Arcus

Arcus

Cirrus

Cirrus

Waterspout

Waterspout

   

Tidaklah kamu melihat bahwa Allah mengarakkan awan, kemudian mengumpulkan antara (bagian-bagian)nya, kemudian menjadikannya bertindih-tindih, maka kelihatanlah olehmu hujan keluar dari celah-celahnya dan Allah (juga) menurunkan (butiran-butiran) ais dari langit, (yaitu) dari (gumpalan-gumpalan awan seperti) gunung-gunung, maka ditimpakan-Nya (butiran-butiran) ais itu kepada siapa yang dikehendaki-Nya dan dipalingkan-Nya dari siapa yang dikehendaki-Nya. Kilauan kilat awan itu hampir-hampir menghilangkan penglihatan. (Surah An-nur ayat 43)

Advertisements

Tags:

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

One response to “Awan pelik muncul di Australia!”

  1. ain says :

    perh aq nak ade kat malaysia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: