Insan bernama Jimmy Jump?-peminat bola sepak wajib baca..


Oleh: takusahrisau

Jimmy Jump?

Jimmy Jump adalah gelaran kepada insan bernama Jaume Marquet i Cot. Beliau yang berasal daripada Sepanyol daripada wilayah Sabadell,Catalonia,Barcelona dilahirkan pada 14hb March 1976. Ramai yang tidak mengenali beliau bukan?

Jimmy Jump bukannya aktor popular atau penyanyi sukaramai akan tetapi beliau layak digelar selebriti kerana statusnya sebagai Penerjah Padang atau dikenali sebagai Streaker oleh media Barat.

Kebanyakkan pengiat sukan di Eropah terutamanya, amat mengenali beliau. Masakan tidak, beliau kerap menerjah masuk ke gelanggang tennis, bola sepak, litar lumba dan sebagainya. Baru-baru ini, beliau sekali lagi membuat gempar apabila tiba-tiba muncul di atas pentas nyanyian ketika Eurovision Song Contest di Oslo, Norway. Ketika itu, artis Sepanyol,Daniel Diges sedang membuat persembahan.

Ramai yang masih mengingati gerangan insan yang melemparkan jersi Barcelona kepada Thierry Henry ketika mana Henry masih lagi bersama kelab Arsenal. Jersi itu tertera nama Henry dan nombor jersinya,14. Ironi sekali apabila menyaksikan Henry berpindah dengan rasminya ke Barcelona 3 bulan kemudian dan turut memakai jersi bernombor 14. Insan yang melemparkan jersi Barcelona itu adalah Jimmy Jump.

Jimmy Jump dan Theiry Henry

(Ingin sertai takusahrisau’s blog di Facebook?Klik SINI)

Beliau mungkin menjadi musuh kepada polis dan penguatkuasa tetapi tidak kepada pengiat media dan penonton. Beliau sebenarnya menghiburkan penonton dan memberi bahan berita kepada media.

Jimmy Jump memiliki karektor tersendiri. Beliau tidak seperti Mark Roberts yang juga seorang penerjah padang daripada Britain yang mana seringkali melucut pakaiannya di khalayak ramai. Beliau kelihatan lebih sopan dan beradab. Jimmy Jump sering kelihatan memakai topi snow cap merah ketika melakukan aksinya. Inilah topi trademark Jimmy Jump.

Jimmy Jump dan topi trademarknya

Topi ini seringkali menjadi ‘bahan kenangan’ kepada ‘mangsa-mangsa’nya sepertimana pernah terjadi ketika Final Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan baru-baru ini. Mangsanya adalah trofi piala dunia itu sendiri. Dalam aksinya kali ini, beliau ingin memakaikan snow capnya kepada trofi piala dunia. Aksinya tidak dirakamkan di dalam televisyen secara langsung. Namun, aksinya telah disaksikan lebih 80,000 penonton di stadium yang memberi sorakan penuh gempita. Beliau bagaimanapun didenda sebanyak $290.

Bukan untuk mencuri tapi hanya untuk memakaikan trofi dengan topi beliau

Di bawah adalah krologi sang penerjah padang, Jimmy Jump. Teruskan membaca:-

  • Dalam satu perlumbaan kereta di Spanish Grand Prix pada 2004, beliau dengan beraninya menerjah masuk ke litar lumba ketika pusingan pemanas enjin. Aksinya bergitu membahaya kerana miskipun dalam pusingan pemanas enjin, kereta lumba F1 boleh mencapai kelajuan daripada 60km/jam hingga 150km/jam. Namun, insan ini adalah Jimmy Jump, mana tahu erti takut dan gentar.!
  • Dalam satu perlawanan bola keranjang antara kelab FC Barcelona Basquet dan Memphis Grizzlies, beliau menerjah masuk ke gelanggang dan memerli Paul Gasol. Paul Gasol adalah bekas pemain kesayangan FC Barcelona Basquet sebelum berpindah ke Memphis Grizzlies. Paul Gasol sekarang bermain dengan pasukan LA Lakers sejak tahun 2008.
  • Dalam satu perlawanan rugbi final antara England dan Afrika Selatan pada 2007, beliau dengan selambanya memasuki gelanggang ketika kedua-dua pasukan sedang rancak bertarung. Beliau diheret oleh pengawai bertugas, tapi masih lagi boleh tersenyum.
  • Dalam satu perlawanan bola sepak di EURO 2008 pada pusingan separuh akhir antara Turki dan Jerman, beliau bertindak menerjah masuk ke padang dengan baju terpampang tulisan ‘Tibet is not China’. Beliau turut membawa bendera Tibet.

Tibet is not China!

  • Dalam satu perlawanan tenis akhir di French Open, Paris pada 2009 menemukan antara Roger Federer dan Robin Soderling, beliau telah menerjah masuk ke gelanggang menuju ke arah Roger Federer. Beliau seperti biasa, memakai snow cap merah dengan megahnya mengibarkan bendera yang tertera lambang Barcelona. Beliau dihukum penjara 12 bulan akibat aksinya itu.

Jimmy Jump dan Roger Federer

Bergitulah insan bernama Jimmy Jump. Kekadang, beliau kelihatan seperti memberi pesanan-pesanan sinis disebalik sifat kebudak-budakan beliau ketika menerjah ke padang. Insiden ini pernah berlaku di EURO 2008 apabila beliau membawa bendera Tibet sebagai tanda protesnya ke atas China kerana menindas rakyat Tibet.

Luis Figo tidak terkecuali!

Akan tetapi adakah pembaca semua berani dan berhati tegar sepertimana Jimmy Jump? Terpulang pada pembaca. Apapun penulis sarankan agar jangan bertindak seperti Jimmy Jump. Biarkan Jimmy Jump seorang sahaja melakukannya. Biarkan beliau sahaja yang menghiburkan penonton di stadium-stadium. Kita sebagai penonton bersabar untuk menantikan aksi seterusnya daripada Jimmy Jump!.

Jimmy Jump dan Etoo

 

~snow cap Jimmy Jump sebenarnya adalah Barretina, iaitu sebahagian daripada pakaian harian pada abad ke-19 sejak Kristian dianuti oleh masyarakat di wilayah di sekitar Mediterrenean dan Catalonia. Walaubagaimanapun, arus kemodenan menyebabkan pakaian tradisional ditinggalkan dan hanya dipakai ketika upacara tradisional warga Catalan.

_____________________________

Segalanya lebih menarik di

Advertisements

Tags:

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: