Slash Sebenarnya berketurunan Yahudi!


Oleh: takusahrisau

Barangkali nama Saul Hudson tiada siapa yang mengenalinya. Tetapi, sebut sahaja Slash, satu dunia tahu siapa gerangan nama yang disebut ini. Slash bukan asing dalam industri muzik rock. Beliau merupakan idola segenap lapisan masyarakat. Nama Slash mulai harum apabila menganggotai kumpulan Rock 80-an, Gun ‘n’ Roses. Ramai antara kita semua masih mengingati bagaimana Slash memetik gitarnya untuk lagu hit mereka, Sweet Child of Minds.

Insan yang mempunyai personaliti yang unik ini sememangnya telah lama bertapak dalam dunia seni. Beliau menganggotai grup Gun ‘n’ Roses daripada 1985 hinggalah 1996. Slash lahir pada 23 Julai 1965 di Hampstead dan dibesarkan di Stoke-on-Trent, Staffordshire.

Nama gelaran ‘Slash’ diberikan oleh seorang aktor Seymour Cassel. Ini adalah kerana Slash atau nama sebenarnya Saul Hudson mempunyai perangai ‘tidak boleh duduk diam’. Nama panggilan Slash menjadi nama panggilan kawan-kawannya dan seterusnya menjadi nama komersialnya selepas menjadi artis. Slash merupakan kawan akrab kepada anak Seymour Cassel.

Slash Yang Berdarah Yahudi?

Baru-baru ini, Slash telah diundang ke Malaysia untuk menjayakan tour beliau ke seluruh dunia. Sambutan bergitu memberangsangkan terutama daripada anak-anak muda belia. Namun, adakah rakyat Malaysia tahu bahawa Slash merupakan seorang berdarah Yahudi?

Slash mempunyai darah Yahudi daripada bapanya Anthony Hudson yang berbangsa Yahudi-English. Manakala ibu Slash, Ola Hudson berbangsa Afrika-Amerika. Namun tidak diketahui sejauh mana anutan Slash terhadap agama Yahudinya.

Pada pengamatan penulis, Slash kelihatan tidak mengendahkan ajaran Yahudinya. Malah tidak salah kalau penulis berkata, Slash kemungkinan tidak pernah pergi ke Synogogue.

jelas kelihatan badan Slash dipenuhi cacahan tatu

Ajaran Yahudi juga mengharamkan penganutnya bertatu. Tetapi Slash mempunyai banyak tatu di badan. Ini menambah keyakinan bahawa Slash bukannya seorang penganut Yahudi yang taat.

Slash adalah seorang peminum arak dan pengguna dadah yang tegar

Slash, Arak dan Dadah

Slash sepertimana ‘rock star’ yang lain, hidup di kelilingi arak, dadah dan seks. Slash merupakan antara artis yang mengalami masalah arak dan dadah yang agak teruk. Slash berjuang dengan dadah dan arak dalam dirinya. Dipercayai Slash sudah lapan tahun bebas daripada dadah. Sejauh mana kebenarannya, hanya beliau sendiri sahaja yang tahu.

Slash sebagai Idola?

Slash sebenarnya bukannya idola anak-anak muda terutamanya di Malaysia. Dengan berdarah Yahudi, Slash bukanlah idola yang sepatutnya bagi golongan muda. Tambahan pula, Slash mempunyai latar belakang yang tidak elok. Seks, arak dan dadah seperti kawan kepada Slash. Sayang sekali apabila Slash datang ke Malaysia, beliau disambut bagaikan seorang ulama besar yang banyak berjasa kepada negara ini. Sungguh menyedihkan.

Slash semasa konsertnya di Kuala Lumpur

Beribu-ribu datang menyaksikan konsert Slash baru-baru ini.

 

~ Gambar-gambar di dalam artikel ini kebanyakkannya dimuat turun dari laman sesawang rasmi Hot.fm

Advertisements

Tags: ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

2 responses to “Slash Sebenarnya berketurunan Yahudi!”

  1. eroz says :

    MINAT YE MAIN GITAR JE…BILE AU NOK RETI MCM DIE

  2. takusahrisau says :

    hahaha..mujur aku tak reti main gitar..:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: