Saintis Menjumpai Tanda-tanda Hidupan di Marikh!


Oleh: takusahrisau

 

Baru-baru ini, saintis daripada Search of Extraterrestrial Intelligence Institute (SETI) telah membuat pengumuman bahawa kemungkinan besar terdapatnya kehidupan di Marikh.

Para saintis dari SETI mula tertarik untuk menyelidik kemungkinan terdapatnya kehidupan di planet tersebut apabila menerima sekeping gambar beresolusi tinggi yang diambil oleh sebuah satelit yang mengelilingi Planet Marikh pada Disember 2008.

Warna hijau kekuningan merupakan ciri awal terdapatnya bekas hidupan di Marikh.

Satelit yang dikenali sebagai Mars Reconnaissane Orbiter  itu telah digunakan oleh para saintis tersebut untuk memancarkan gambar infra-merah bagi menambahkan kejelasan batuan-batuan tersebut.

Mars Reconnaissane Orbiter telah berjaya menghantar beribu gambar beresolusi tinggi.

Kawasan batuan yang dikaji oleh saintis SETI ini dikenali sebagai Nili Fossae. Nili Fossae adalah antara empat lokasi berpotensi untuk mendaratkan prob dan robot kajian Mars Science Laboratory milik NASA yang dijangka tiba pada 2012.

Saintis yakin bahawa hidupan di Marikh telah terawet di dalam batuan tersebut adalah berusia 3.6 million tahun yang lalu. Saintis menemui persamaan antara ciri-ciri batuan di Marikh dengan ciri-ciri batuan di Wilayah Pilbira, barat laut Australia. Di Wilayah Pilbara, saintis juga menemui fosil-fosil tumbuhan dan haiwan primitive terawet dengan baik. Batuan di sini menghasilkan mineral berkabonat yang memberi warna hijau kekuningan kepada batuan tersebut. Ciri-ciri ini adalah sama seperti yang terdapat di Planet Marikh.!

Wilayah Pilbara,Australia

Kemungkinan besar batuan di Marikh ini juga telah menghasilkan Stromatolite sepertimana yang terhasil di Wilayah Pilbara. Stromatolite terhasil daripada mikroorganisma purba.

Bentuk rupa bumi sebenar di Pilbara.

 

 ~ Artikel ini ditulis berdasarkan rujukan di beberapa laman sesawang utama seperti:

 

Advertisements

Tags: , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: